Στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 εντάχθηκε η Β’ φάση του έργου «Εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας», σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 3.242.562,74 ευρώ και περιλαμβάνει συμπληρωματικά δίκτυα ύδρευσης.
Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και τηλε-εποπτείας του υδρευτικού συστήματος καθώς και στοχευμένη επέκταση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης. Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν νέες δεξαμενές, αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των οικισμών Ημεροβίγλι, Οία, Φηρά, της περιοχής Μύλων Βουρβούλου, τμήματος του Εμπορείου, του Ακρωτηρίου – Φάρου και τμήματος της Μεσαριάς.
Η υλοποίηση του έργου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη Σαντορίνη, καθώς το νησί αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η αυξημένη τουριστική κίνηση και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση πόσιμου νερού, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
Επιπλέον, οι σημαντικές απώλειες του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων οδηγούν σε φαινόμενα υφαλμύρυνσης, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου.