ΓΔ: 905.04 0.33% Τζίρος: 87.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:03:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μικρότερη ύφεση από τις προβλέψεις της Κομισιόν «βλέπει» ο ΣΕΒ

Τα βασικά συμπεράσματα συζήτησης για την οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας που οργάνωσε η Grant Thornton με ομιλητές τους Θ. Φέσσα, Γ. Ρέτσο, Μ. Τσαμάζ και Ν. Καραμούζη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στους επιμέρους κλάδους της βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Grant Thornton.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος της Quest Holdings, Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ΕΕ. Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα αλλάξουν τα προγράμματα τους αναφορικά με τις επενδύσεις, αλλά και τον τομέα της απασχόλησης, δηλαδή θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Καλύτερα λιγότερα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την κρίση να υπάρξει αισιοδοξία παρά πρόσκαιρα οφέλη από μείωση της απασχόλησης, είπε.

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ & διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ και το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες για τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό. Έδωσε μεγάλη έμφαση στη σύνθεση του ελληνικού τουρισμού καθώς το 92% συνδέεται με εξωτερικό τουρισμό και μόλις το 8% με εγχώριο τουρισμό γεγονός που κάνει δύσκολη την ανάκαμψη. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το 2023 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019. Γενικότερα εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού της πρώτης περιόδου της πανδημίας ήταν θετικά αλλά μεγάλη σημασία έχει η δεύτερη φάση που θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, τονίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης των εργαζομένων του κλάδου και από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ταμεία.

Εκτίμησε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού θα ξεκινήσει το 2021 καθώς η μεγάλη συνεισφορά του εξωτερικού τουρισμού στο εγχώριο τουριστικό προϊόν δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό από φέτος.

Ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επιπέδου. Τόνισε ότι ο ΟΤΕ σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα τις αυξήσει, ενώ συνεχίζει χωρίς καμία μεταβολή το μεγάλο του επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος Grant Thornton, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ' επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας.

Τάχθηκε γενικότερα υπέρ μεταβιβάσεων και απευθείας ενισχύσεων και όχι των δανείων ακόμη και με ευνοϊκούς όρους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά με το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι οι τράπεζες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά θα είναι λάθος να καταργηθούν τελείως τα κριτήρια χρηματοδότησης διότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα γενιά προβληματικών δανείων με ότι αρνητικό συνεπάγεται.

Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία σε όλη την χώρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

retsos-sxoinas-sete
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Να έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση μέχρι τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακή η εξέλιξη προς την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Κρίσιμο να έχουν ξεκαθαρίσει σύντομα τα πράγματα ώστε να μην χαθεί ο Ιούλιος για τον τουρισμό.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Οι πέντε αναγκαίες παρεμβάσεις στήριξης για τον τουρισμό

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ «δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου, κρίνουμε πλέον πως ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε». 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Σημαντική υστέρηση του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις για έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Διανέοσις, οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59 % του ΑΕΠ έναντι 1,42 % που είναι ο μέσος όρος στην E.E.