ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις Γεωργιάδη στις τράπεζες για περισσότερα δάνεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν αναλάβει την ευθύνη να ρίξουν 15 δισ. ευρώ στην οικονομία τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας πως η σωτηρία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος.

Στον στόχο της κυβέρνησης που είναι να λειτουργήσουν με βιώσιμο τρόπο οι επιχειρήσεις εστίασης και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που τόνισε πως «δεν είναι ευχαριστημένος» για τον τρόπο που πραγματοποιείται η ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες ζητώντας να υπάρξουν περισσότερες εκταμιεύσεις δανείων.

Ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην υπουργού Υγείας Δ. Κρεμαστινού που σήμερα το πρωί έχασε την μάχη με τον κορονοϊό ενώ βρισκόταν διασωληνωμένος από τις 26 Μαρτίου. «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ένας πραγματικός κύριος στο Κοινοβούλιο κι είναι μεγάλη η απώλεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδίως στη σύζυγό του Τζένη, με την οποία είχα στενή συνεργασία ως υπουργός Υγείας».

«Στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα σ’ ένα εστιατόριο να έχει το δυνατόν περισσότερα τραπέζια, με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης να λειτουργήσουν, να είναι βιώσιμες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που θα πάρουμε και όχι ιδιαίτερα μεγάλη επέκταση στον δημόσιο χώρο, θα μπορούμε να φθάσουμε ενδεχομένως και στο 80% της δυναμικότητας των τραπεζιών ενός εστιατορίου, που κρίνεται ως όριο ότι θα τα καταφέρει σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά. Αφού συμφωνήσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τον Υφυπουργό, κ. Παπαθανάση, τον Καθηγητή, κ. Τσιόδρα και ενδεχομένως τον Υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά, θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα».

Για το ζήτημα των τραπεζών ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που γίνεται η ροή χρημάτων από τις τράπεζες. Και η διαπραγμάτευση μέσω της τηλεδιάσκεψης έγινε για να θέσουμε πολύ συγκεκριμένους όρους προς τις τράπεζες, την υλοποίηση των οποίων παρακολουθούμε καθημερινά έχοντας θέσει και χρονοδιάγραμμα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε οτι «στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποβλήθηκαν αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό έκλεισε το σύστημα προσωρινά, για λίγες ημέρες και βάζουμε και επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να «ξεκολλήσει». Παρακολουθούμε πια όχι τις αιτήσεις για δάνεια αλλά τις εκταμιεύσεις δανείων. Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι για τις λίγες ημέρες που είχαν στη διάθεσή τους είναι ικανοποιητικές, εγώ θα ήθελα περισσότερες κι εκεί γίνεται η σχετική διελκυστίνδα μεταξύ μας».

Για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, ο υπουργός σημείωσε πως «είναι απολύτως ξεκάθαρο στις τράπεζες – γι’ αυτό και στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο επόπτης του τραπεζικού συστήματος – ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει την ευθύνη να παροχετεύσουν τις επόμενες εβδομάδες περί τα 15 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «εάν τα καταφέρουν, μπράβο τους. Εάν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουν, η κυβέρνηση -για να μιλήσουμε και Ρωμαϊκά – σ’ ένα κράτος έχει το λεγόμενο imperium. Δεν μ’ αρέσει η κρατική παρέμβαση πέραν ενός ορίου, θέλω σταθερό τραπεζικό σύστημα, σέβομαι τα τραπεζικά κριτήρια. Αλλά εδώ – για να συνεχίσουμε τα Ρωμαϊκά - ισχύει το salus populi suprema lex esto. Καλοί οι τραπεζικοί κανόνες και τα κριτήρια αλλά στο τέλος η σωτηρία του λαού είναι υπέρτατος νόμος. Άρα, τα χρήματα θα εκταμιευθούν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε τράπεζα για χρέωση εξόδων σε στεγαστικό δάνειο

Μετά από κοινοποίηση της καταγγελίας του δανειολήπτη από την ΕΚΠΟΙΖΩ, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή έλεγξε το περιεχόμενο της σχετικής συμβάσεως του στεγαστικού δανείου διαπιστώνοντας την παράβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τον πτωχευτικό νόμο: Αναβάλλεται η εφαρμογή του

Καθυστερεί η κυβέρνηση την έκδοση των 53 (!) υπουργικών αποφάσεων που χρειάζονται για την εφαρμογή του νόμου. Χάνεται με βεβαιότητα η προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου. Τι συζητήθηκε σήμερα στο Μαξίμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από σήμερα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Ποιες είναι οι τράπεζες που συμμετέχουν.