ΓΔ: 2297.9 0.62% Τζίρος: 170.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:43
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Το λογότυπο και η πινακίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην είσοδο του κτιρίου.

Η ΕΛΣΤΑΤ: 17,2% περισσότερες νέες επιχειρήσεις το γ' τρίμηνο

Το γ' τρίμηνο, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17,2% φτάνοντας τις 31.768, ενώ οι πτωχεύσεις σημείωσαν άνοδο 75% με 98 περιπτώσεις. Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ για τη δημογραφία των επιχειρήσεων.

Σημαντική αύξηση 17,2% κατέγραψαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2025, φτάνοντας τις 31.768, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, όταν είχαν ανέλθει σε 27.106, η τάση παραμένει ανοδική, αν και σημειώθηκε μείωση 9,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όπου οι νέες εγγραφές ήταν 35.150.

Στον αντίποδα, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων ανήλθαν σε 98 το τρίτο τρίμηνο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 75% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, όταν είχαν καταγραφεί 56 πτωχεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων για το 2022, η μεγαλύτερη αύξηση νέων εγγραφών καταγράφηκε στον τομέα της Μεταποίησης (61%), ενώ ο τομέας «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» σημείωσε τη μικρότερη αύξηση (13,2%).

Ανά γεωγραφική περιοχή, οι τομείς με τις περισσότερες νέες εγγραφές ήταν:

  • Βόρεια Ελλάδα: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (1.279 εγγραφές σε σύνολο 8.030).
  • Κεντρική Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (1.810 εγγραφές σε σύνολο 7.412).
  • Αττική: «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες» (2.108 εγγραφές σε σύνολο 12.350).
  • Νησιά Αιγαίου – Κρήτη: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (1.196 εγγραφές σε σύνολο 3.976).

Αναφορικά με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, οι τομείς με τις περισσότερες εγγραφές ήταν:

  • Ατομικές Επιχειρήσεις: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (4.789 εγγραφές σε σύνολο 21.918).
  • Προσωπικές Επιχειρήσεις: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (918 εγγραφές σε σύνολο 4.997).
  • Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας» (101 εγγραφές σε σύνολο 410).
  • Λοιπές Νομικές Μορφές: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας» (797 εγγραφές σε σύνολο 4.443).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 5,8% στις νέες επιχειρήσεις το 2025, άλμα πτωχεύσεων

Το 2025 οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 5,8% φτάνοντας τις 140.229, ενώ οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν 83,2%. Μεγαλύτερη αύξηση εγγραφών παρατηρήθηκε σε «Μεταφορά-Αποθήκευση» και «Μεταποίηση», μείωση σε «Καταλύματα-Εστίαση».
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 3,3% στον τζίρο καταλυμάτων το 2025, πτώση 3,4% στην εστίαση

Αύξηση 3,3% κατέγραψε το 2025 ο τζίρος των καταλυμάτων, στα 11,77 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αντίθετα, η εστίαση υποχώρησε 3,4% στα 10,73 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη άνοδος σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Ηράκλειο, πτώση σε Θήρα.
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Ινδίας με συναντήσεις εταιρειών

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) διοργανώνει στις 5 Μαρτίου φόρουμ Ελλάδας–Ινδίας με κατ’ ιδίαν συναντήσεις ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, σε κλάδους όπως άμυνα, τεχνολογία, φάρμακα, τρόφιμα και ναυτιλία.
Χρηματιστήριο και κρίση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS: Δεν επιβεβαιώνει δημοσιεύματα για απόκτηση ποσοστού από τράπεζα

Η ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε. δεν επιβεβαιώνει δημοσιεύματα για υποτιθέμενες συζητήσεις εξαγοράς ποσοστού από πιστωτικό ίδρυμα, τονίζοντας ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για πώληση μετοχών ή μεταβίβαση.
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ινδία: Οι νέοι δρόμοι συνεργασίας και πρόσβασης στην Ινδική αγορά

Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με την Ινδία, στοχεύοντας σε επενδύσεις και αύξηση εξαγωγών, με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί. Άνοιξαν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις Αθήνα-Νέο Δελχί και Μουμπάι.