ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Το λογότυπο και η πινακίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην είσοδο του κτιρίου.

Η ΕΛΣΤΑΤ: 17,2% περισσότερες νέες επιχειρήσεις το γ' τρίμηνο

Το γ' τρίμηνο, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17,2% φτάνοντας τις 31.768, ενώ οι πτωχεύσεις σημείωσαν άνοδο 75% με 98 περιπτώσεις. Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ για τη δημογραφία των επιχειρήσεων.

Σημαντική αύξηση 17,2% κατέγραψαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2025, φτάνοντας τις 31.768, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, όταν είχαν ανέλθει σε 27.106, η τάση παραμένει ανοδική, αν και σημειώθηκε μείωση 9,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όπου οι νέες εγγραφές ήταν 35.150.

Στον αντίποδα, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων ανήλθαν σε 98 το τρίτο τρίμηνο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 75% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, όταν είχαν καταγραφεί 56 πτωχεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων για το 2022, η μεγαλύτερη αύξηση νέων εγγραφών καταγράφηκε στον τομέα της Μεταποίησης (61%), ενώ ο τομέας «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» σημείωσε τη μικρότερη αύξηση (13,2%).

Ανά γεωγραφική περιοχή, οι τομείς με τις περισσότερες νέες εγγραφές ήταν:

  • Βόρεια Ελλάδα: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (1.279 εγγραφές σε σύνολο 8.030).
  • Κεντρική Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (1.810 εγγραφές σε σύνολο 7.412).
  • Αττική: «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες» (2.108 εγγραφές σε σύνολο 12.350).
  • Νησιά Αιγαίου – Κρήτη: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (1.196 εγγραφές σε σύνολο 3.976).

Αναφορικά με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, οι τομείς με τις περισσότερες εγγραφές ήταν:

  • Ατομικές Επιχειρήσεις: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (4.789 εγγραφές σε σύνολο 21.918).
  • Προσωπικές Επιχειρήσεις: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (918 εγγραφές σε σύνολο 4.997).
  • Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας» (101 εγγραφές σε σύνολο 410).
  • Λοιπές Νομικές Μορφές: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας» (797 εγγραφές σε σύνολο 4.443).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο ελαφρύνσεων έρχεται στη ΔΕΘ λόγω του υπερπλεονάσματος

Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2025 δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο 1,7 δισ. ευρώ που επιτρέπει νέα μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις, τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Κτίριο Theon International
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Theon International: Στόχος τζίρου 1 δισ. ευρώ και διεθνής επέκταση ως το 2029

Η Theon International στοχεύει κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ έως το 2029, επισπεύδοντας τα σχέδιά της χάρη σε ισχυρές επιδόσεις και επενδύσεις στην αμυντική οπτοηλεκτρονική, ενώ εξελίσσεται σε πάροχο προηγμένων, διασυνδεδεμένων τεχνολογικών λύσεων.
Επιχειρηματίας σε πάνελ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βασιλάκης - Παντελιάδης: Συνεχίζονται οι επενδύσεις παρά την κρίση

Ο Ευτύχης Βασιλάκης και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης τόνισαν στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών τη σημασία διατήρησης των επενδύσεων, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Αισιοδοξούν για υπέρβαση της κρίσης, με σταθερή ζήτηση στον τουρισμό.
Λογότυπο ΑΔΜΗΕ κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΑΔΜΗΕ ξεκινά στα μέσα Ιουνίου

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, ανακοίνωσε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας 1 δισ. ευρώ για νέα έργα. Το Δημόσιο θα καλύψει το 51%, η State Grid το 24% και 250 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το Χρηματιστήριο.