ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει ο ξαφνικός «πόλεμος» για τα τιμολόγια της κινητής

Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και εταιρείες του κλάδου επιτίθενται με σφοδρότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αμφισβητούν την έκθεση της φινλανδικής Rewheel για τον ανταγωνισμό στην κινητή τηλεφωνία.

Με αμηχανία και εκνευρισμό αντιμετώπισε τόσο η αγορά τηλεπικοινωνιών, όσο και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορούσε τις τιμές στα δεδομένα (data) και το επίπεδο ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο στόχαστρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, ο οποίος ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης στην φινλανδική Rewheel, ιδρυτικός εταίρος της οποίας είναι ο κ. Αντώνης Δρόσσος. Η Rewheel είναι γνωστή στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ επειδή εδώ και χρόνια επιμένει πως οι πλέον ανταγωνιστικές αγορές είναι αυτές στις οποίες λειτουργούν τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και όχι αυτές με τρεις εταιρείες, όπως η Ελλάδα. Είναι, επίσης, γνωστή επειδή εδώ και χρόνια κατατάσσει την ελληνική αγορά κινητής στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ από πλευράς ανταγωνισμού και επιπέδου τιμών.

Συνεπώς δεν ήταν έκπληξη το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά το γεγονός πως υιοθετήθηκε από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ένα 24ωρο αργότερα, η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επιτέθηκε με σκληρή ανακοίνωση τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στην Rewheel και υποστηρίζει πως η μελέτη «εμφανίζει παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία ενώ η μεθοδολογία που ακολουθεί είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας». Με σκληρό τρόπο είχε αντιδράσει και η διοίκηση της Vodafone Ελλάδας, καθώς η εταιρεία αναφέρονταν αρκετές φορές στην πολυσέλιδη έκθεση της Rewheel. Κύκλοι της εταιρείας μιλούσαν για «συνονθύλευμα από ανακρίβειες που παραθέτει εσφαλμένα στοιχεία». Σε αντίστοιχο κλίμα είχαν κινηθεί και ανεπίσημες δηλώσεις από άλλους παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την έκθεση, που επισημαίνει πως οι τιμές στα data στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, φαίνεται και από το γεγονός πως στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έκαναν κανένα σχόλιο και παρέπεμψαν στην ΕΕΤΤ. Πριν από λίγους μήνες από το ίδιο υπουργείο πανηγύριζαν για τις μειώσεις στα data που σύμφωνα με την έκθεση της Rewheel δεν προσέφεραν και τόσο μεγάλα οφέλη στους καταναλωτές.

Τόσο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όσο και η διοίκηση της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στη λάθος μεθοδολογία και στις λάθος συγκρίσεις που, όπως ισχυρίζονται, κάνουν οι αναλυτές της Rewheel προκειμένου να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως ακριβή χώρα. Κάποιοι στην αγορά τονίζουν πως η φινλανδική εταιρεία συμβούλων δεν είναι ειδική στις μελέτες για τη ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών αλλά ειδικεύεται στον τομέα της παραχώρησης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί και η ΕΕΤΤ, αλλά και κύκλοι της Vodafone Ελλάδας, για να αποδείξουν τη λάθος μεθοδολογία της έκθεσης που παρουσίασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το ζήτημα της κοινής χρήσης υποδομής μεταξύ εταιρειών όπως κάνουν οι Vodafone και Wind. Η ΕΕΤΤ τονίζει στην ανακοίνωση πως «οι πολιτικές κοινής χρήσης υποδομής αποτελούν διεθνή τάση με στόχο τη μείωση του κόστους επενδύσεων και πρέπει να ενθαρρύνονται και προφανώς πρέπει να διευκρινίζεται αν αφορούν χρήση φάσματος, χρήση ενεργού εξοπλισμού ή απλώς παθητικό εξοπλισμό που οδηγεί και σε μείωση του αριθμού των κεραιοσυστημάτων».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, «η επιλογή στη σύγκριση πακέτων που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της μέσης χρήσης στην ελληνική αγορά καθώς δεν υπάρχει  ρητή αναφορά στην επιβάρυνση της φορολογίας ή άλλων χαρακτηριστικών όπως η χρονική δέσμευση του συμβολαίου, η επιδότηση συσκευής ή εκπτωτική πολιτική, κλπ. Αφορά δηλαδή  σε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς».

Στην Rewheel, πάντως, ασχολούνται χρόνια με τις τιμές των πακέτων data στην κινητή τηλεφωνία και στην έκθεσή τους επικαλούνται σειρά στοιχείων όπως ο συνεχής περιορισμός των πελατών που αλλάζουν εταιρεία στην Ελλάδα, οι πολύ χαμηλές τιμές στα πακέτα data σε γειτονικές αγορές που λειτουργούν τέσσερις εταιρείες, κ.α. Για το θέμα της μεθοδολογίας και τα άλλα ζητήματα που θέτουν η διοίκηση της ΕΕΤΤ και των ελληνικών ομίλων πρέπει μάλλον να απαντήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και όσο αργεί να απαντήσει, τόσο θα φουντώνουν οι φήμες πως δεν είχε την πολιτική κάλυψη για να προχωρήσει στην έρευνα που προκάλεσε τόσο θόρυβο στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, τίθεται και ένα ερώτημα ουσίας: δεδομένου ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κίνησε τη διαδικασία για τη διερεύνηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, η διοίκησή της θα πρέπει να απαντήσει και σχετικά με το επόμενο βήμα της, δηλαδή αν θα εκκινήσει δική της έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο, ή αν η παρέμβαση θα περιοριστεί στα όρια μιας απλής καταγραφής, μέσω της έκθεσης της φινλανδικής εταιρείας, χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia, ypologistes, computer, data
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδοχικές εμπλοκές στους διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση εγγράφων

Τυπικά ζητήματα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε κοινοπραξία της Mytilineos, θέτουν σε αμφισβήτηση τις αναθέσεις έργων τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kόπηκε με κυβερνητική παρέμβαση η.... φόρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αφαιρέθηκε από νομοσχέδιο διάταξη που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να διευρύνει το εποπτικό της πεδίο στα «οικοσυστήματα» επιχειρήσεων. Φήμες ακόμη και για παραίτηση του Ιωάννη Λιανού.