Σημαντική αύξηση, της τάξης του 16-20%, καταγράφει το κόστος για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος, σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε η ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Η έρευνα αφορά τραπέζι τεσσάρων ατόμων για ανήμερα τα Χριστούγεννα. Δεν περιλαμβάνει έξοδα για λάδι, λεμόνια, ρεύμα, αυγά, στολίδια και κεράκια, για τα οποία εκτιμάται επιπλέον κόστος περίπου 10 ευρώ.
Όπως αναφέρει η οργάνωση καταναλωτών, το συνολικό κόστος για τέσσερα άτομα ανέρχεται φέτος στα 186,85 ευρώ (46,71 ευρώ ανά άτομο). Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 156,02 ευρώ, με τα ίδια προϊόντα στο τραπέζι.
Αναλυτικά, οι τιμές για τα βασικά είδη διαμορφώνονται ως εξής:
Γαλοπούλα (2 κιλά): 26 ευρώ
Αρνί παϊδάκια (2 κιλά): 34 ευρώ
Λουκάνικα (1 κιλό): 12 ευρώ
Ντομάτες (500 γρ.): 1,40 ευρώ
Αγγούρι: 0,70 ευρώ
Κρεμμύδια φρέσκα (ματσάκι): 0,80 ευρώ
Λάχανο: 2 ευρώ
Καρότα (0,5 κιλό): 1 ευρώ
Πατάτες (1 κιλό): 1,25 ευρώ
Τυρί φέτα (0,5 κιλό): 6,50 ευρώ
Κασέρι γραβιέρα (0,5 κιλό): 9,90 ευρώ
Κρασί εμφιαλωμένο (750 ml): 16 ευρώ
Αναψυκτικά (8 τεμάχια): 8 ευρώ
Μπύρες (4 τεμάχια): 8,80 ευρώ
Μελομακάρονα/Κουραμπιέδες (1 κιλό): 19 ευρώ
Γλυκά: 18 ευρώ
Φρούτα: 4,5 ευρώ
Γέμιση γαλοπούλας: 17 ευρώ
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 186,85 ευρώ, ή 46,71 ευρώ το άτομο.