Φωτο: Shutterstock

Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 40% του μισθού των Ελλήνων

Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, που φθάνει στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία στο 39,2%.

Το δυσβάσταχτο φορολογικό φορτίο που σηκώνουν οι εργαζόμενοι με παιδιά στην Ελλάδα αποκαλύπτει η νέα έκθεση του Tax Foundation που παρουσίασε το ΚΕΦίΜ, σύμφωνα με την οποία φόροι και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» το 40% του μισθού, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη 2η θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολόγηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά το 2019 έπρεπε να δώσει το 40,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές ενώ για μια οικογένεια με δυο παιδιά οι επιβαρύνσεις εξανεμίζουν το 37,8% των αποδοχών των εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία που φθάνει στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%.

Ο φόρος εισοδήματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι κατανάλωσης, όπως ο ΦΠΑ, αποτελούν μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο συνδυασμός αυτών των φόρων αποτελεί αυτό που ονομάζεται «φορολογική επιβάρυνση της εργασίας».

Αναλυτικότερα όπως προκύπτει από την έκθεση:

  • Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλή και φθάνει στο 40,8% πάνω το μέσο όρο 36% του ΟΟΣΑ. 
  • Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Η προοδευτικότητα της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας στη χώρα μας είναι επίσης η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά.  Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μια από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,8% για εργαζόμενους και 37,8% για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.

Για τις χώρες του ΟΟΣΑ η έκθεση δείχνει μεταξύ άλλων:

  • Οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά με μεσαία εισοδήματα που ζουν σε χώρες του ΟΟΣΑ κατέβαλαν το 2019 πάνω από 1/3 ή 36% του μισθού τους σε φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.
  • Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από  7% έως 52,2%. Οι πρωταθλήτριες χώρες είναι το Βέλγιο (52,2%), η Γερμανία (49,4%), η Ιταλία (48,0%), η Αυστρία (47,9%) και η Γαλλία (46,7%).  Στον αντίποδα βρίσκονται  η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (18,8%), το Μεξικό (20,1%).
  • Από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ σε 14 η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας ξεπερνά το 40%, σε 14 χώρες κυμαίνεται μεταξύ 40-30% και σε 8 χώρες είναι κάτω από 30%.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη μερική κάλυψη απωλειών όσων εργαζομένων τεθούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αλλαγές στον ΦΠΑ, πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης που θα παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης

Το αργότερο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σημαντικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση του τέλους διαμονής και ειδικά κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η επιδότηση μισθών και το «ζεστό» χρήμα στην αγορά.