ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
thomas-Cook
Shutterstock

Δέσμη 6 μέτρων ανακούφισης μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Αρχίζουν συναντήσεις και με τις τράπεζες για διευκόλυνση στην εξυπηρέτηση δανείων.

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων του τουριστικού τομέα και επιχειρήσεων, μετά το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία από την κατάρρευση της Thomas Cook, παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.

«Η κατάσταση δεν είναι απλή, η πτώχευση της Thomas Cook θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε ό, τι αφορά στα έσοδα για το 2019. Τα δεδομένα θα οριστικοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του χρόνου. Η δική μας, όμως, προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις το 2020.Αυτό δεν αφορά μόνο στα μέτρα για τις επιχειρήσεις, αλλά και την προβολή και προώθηση της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού. Σε αυτό τον τομέα θα ρίξουμε το βάρος μας και ήδη αναμορφώνονται τα σχετικά προγράμματα προβολής και διαφήμισης από τον ΕΟΤ», τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στη διαδικασία αναχώρησης και επαναπατρισμού των τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα της Thomas Cook και τόνισε ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα. «Ήταν πολύ σημαντικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα αφού είναι δυνητικοί επισκέπτες μας και στο μέλλον».

Ανακούφιση εργαζομένων

Ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους που περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση από 100 σε 80, του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
  2. Επέκταση του συνολικού χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.
  3. Ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Στήριξη επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα πρώτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως:

  1. Αναστολή για έξι μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που πάνω από το 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook.
  2. Απαλλαγή από το φόρο διαμονής.
  3. Επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο, για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι είχε συναφθεί πρόγραμμα συνδιαφήμισης με την Thomas Cook, ύψους 1.426.000 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο δεν θα υλοποιηθεί, αφού έγινε καταγγελία της σύμβασης και δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ.

Προανήγγειλε, επίσης, πρωτοβουλία του υπουργείο Τουρισμού για συνάντηση με τις συστημικές τράπεζες προκειμένου να τεθεί η ανάγκη νέων ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν οι πληγείσες επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα στηρίξουμε τον τουριστικό κλάδο» διαβεβαιώνει ο Χάρης Θεοχάρης   

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά να στηρίξει τον κλάδο του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή την υπόθεση της Thomas Cook.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Απαλλαγή ξενοδοχείων από τον φόρο διαμονής λόγω Thomas Cook

Απαλλαγή από τον φόρο διαμονής, από χθες και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, στις ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίκεινται και νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.