ΓΔ: 895.83 0.33% Τζίρος: 26.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
thomas-Cook
Shutterstock

Προστασία σε εργαζόμενους που «χτυπήθηκαν» από την Thomas Cook

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επίδομα ανεργίας με 80 ένσημα αντί των 100 και χορήγηση του επιδόματος ένα μήνα περισσότερο προβλέπει νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ξενοδοχείων που είχαν συμβάσεις με την Thomas Cook.

Προσπάθεια να προστατεύσει, όσο είναι εφικτό, τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, οι οποίοι θα επηρεαστούν από το «κανόνι» του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook, κάνει η κυβέρνηση. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνει ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι στην προστασία της χορήγησης επιδόματος ανεργίας, σήμερα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βασικές βελτιωτικές ενέργειες είναι ότι, θα απαιτούνται μόλις 80 ένσημα (ημέρες ασφάλισης), από 100 που ήταν έως τώρα, για να μπορεί ο εργαζόμενος να μπει στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, ενώ θα δίνεται για ένα μήνα παραπάνω, η συγκεκριμένη παροχή.

Η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων για εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην επιδότηση ανεργίας, διατηρείται ως έχει και για εκείνους που προέρχονται από εταιρίες – ξενοδοχεία που επλήγησαν από το λουκέτο της Thomas Cook. Στόχος είναι εντός Δεκεμβρίου να πάρουν οι δικαιούχοι τα πρώτα ποσά που τους αναλογούν, όπως γινόταν κάθε χρόνο και να μην υπάρξει φέτος, κάποια καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική τουριστική αγορά εργασίας, είναι ότι τόσο οι συνδικαλιστικοί φορείς, όσο και το αρμόδιο υπουργείο, αδυνατούν να υπολογίσουν με ακρίβεια, τον αριθμό των εργαζομένων που θα επηρεαστούν αρνητικά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Η χρεοκοπία ενός εκ των κορυφαίων tour operators παγκοσμίως, θα επηρεάσει οπωσδήποτε τέσσερα ξενοδοχεία που είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook. Δύο εξ αυτών βρίσκονται στη Ρόδο, ένα στο Λασίθι της Κρήτης και ένα στην Κω, τα οποία έχουν 640 εργαζόμενους. Υπάρχουν όμως άλλα 48 ξενοδοχεία διάσπαρτα ανά την επικράτεια, τα οποία είχαν συνάψει επιμέρους συμφωνίες με το εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια το βάθος της ζημιάς που έχει γίνει.

Για το λόγο αυτό, οι δικαιούχοι των διευκολύνσεων που θα θεσμοθετηθούν θα προκύψουν μέσω της καταγραφής των εργοδοτών. Οι φοροελαφρύνσεις που θα υπάρχουν για τους εργοδότες που μπλέχτηκαν στη χρεοκοπία της Thomas Cook θα είναι η «δικλίδα ασφαλείας», ώστε να μην γίνει κατάχρηση των ευνοϊκών μέτρων. Όσοι εργοδότες κάνουν χρήση των φοροελαφρύνσεων, οι εργαζόμενοί τους, αυτόματα θα μπορούν να καρπωθούν την επιδότηση ανεργίας.

Συνολικά, το επίδομα θα χορηγηθεί για 4,5 μήνες. Έως τα τέλη Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, θα υποβληθούν από τους εργαζόμενους, οι απαραίτητες αιτήσεις για να γίνουν οι προσλήψεις του 2020, στα ξενοδοχεία όπου εργάζονταν και τη φετινή τουριστική περίοδο. Εκεί θα φανεί με ακρίβεια ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος. Όσα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν ή ξεκινήσουν εργασίες χωρίς να προσλάβουν το σύνολο του προσωπικού που είχαν, θα έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, από το «κανόνι» της Thomas Cook….

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «βόμβα» της Thomas Cook στον ελληνικό τουρισμό

Περίπου 1.000 οι τουριστικές μονάδες θύματα της χρεοκοπίας, πάνω από 250 εκατ. ευρώ το «φέσι». Εκατοντάδες μονάδες τερματίζουν πρόωρα τη σεζόν, χιλιάδες εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας, ακριβότερες οι πτήσεις. Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το 2019 και το 2020
greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο έπεσαν οι κρατήσεις για Airbnb μετά τα μέτρα για τη Μύκονο

Μέσα σε λίγα 24ωρα οι πληρότητες των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα με βάση τις προκρατήσεις για τον Ιούλιο έπεσε από 95% σε 80%. Διαψεύδει ο Χ. Θεοχάρης ότι υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Μυκόνου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει γραμμή το υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείει μέτρα στήριξης

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν στενά την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.