ΓΔ: 1362.11 -2.06% Τζίρος: 102.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σε νέα φάση ύφεσης κινδυνεύει να μπει η ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ η νέα οικονομική πρόκληση απαιτεί την ταχύτερη δημιουργία συνθηκών μετάβασης της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Tα αμέσως επόμενα τρίμηνα, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε μία νέα φάση ύφεσης και αντιμέτωπη με τους χρόνιους αναπτυξιακούς, μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της, σύμφωνα με το νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, εκφράζοντας τη θέση ότι η νέα οικονομική και κοινωνική πρόκληση απαιτεί την ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση συνθηκών μετασχηματισμού της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται, η επεκτατική αποτελεσματικότητα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα και της μετάβασης της χώρας σε ελλειμματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θα κριθεί από το πόσο στοχευμένη θα είναι η στήριξη της κατανάλωσης και των επενδύσεων ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης α) των νοικοκυριών και, ειδικά, των πιο ευάλωτων και εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της ύφεσης, καθώς και β) των επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωπες με μεγάλο ρίσκο χρεοκοπίας και αναστολής της λειτουργίας τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων και, κυρίως, οι εξελίξεις στον όγκο της απασχόλησης, στους μισθούς και στο σύστημα προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και τη μεγέθυνση.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος από την επίπτωση που πιθανόν θα έχει μεσοπρόθεσμα το δημοσιονομικό σοκ της πανδημίας και η ένταση της ύφεσης στο ρίσκο φερεγγυότητας και στο πιστωτικό ρίσκο του Δημοσίου και στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο τέταρτο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 σε βασικά πεδία της οικονομίας δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα. Με αφορμή την ανακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας ένα πλέγμα από ασυνήθιστα και πρωτόγνωρα μέτρα οικονομικής πολιτικής ελήφθησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία προκάλεσαν ένα συνδυαστικό σοκ προσφοράς και ζήτησης, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό περιόρισαν θεμελιακά δικαιώματα για τους εργαζομένους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού

Αυτή θα είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχωράει η κυβέρνηση καθώς από τα 650 ευρώ το 2019, έχει φτάσει πλέον τα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023. Στα 908 ευρώ η πρόταση της ΓΣΕΕ.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες. Οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Ενισχύθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας και μειώθηκαν οι μισθοί

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος των Μνημονίων την τελευταία δεκαετία υποβαθμίστηκαν τόσο οι μισθοί όσο και η ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα. Κυριαρχεί η ευέλικτη εργασία στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 12%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να επιστρέψει στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός ζητάει η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης ενώ η αγοραστική του δύναμη είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη.