Σε νέα φάση ύφεσης κινδυνεύει να μπει η ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ η νέα οικονομική πρόκληση απαιτεί την ταχύτερη δημιουργία συνθηκών μετάβασης της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Tα αμέσως επόμενα τρίμηνα, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε μία νέα φάση ύφεσης και αντιμέτωπη με τους χρόνιους αναπτυξιακούς, μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της, σύμφωνα με το νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, εκφράζοντας τη θέση ότι η νέα οικονομική και κοινωνική πρόκληση απαιτεί την ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση συνθηκών μετασχηματισμού της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται, η επεκτατική αποτελεσματικότητα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα και της μετάβασης της χώρας σε ελλειμματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θα κριθεί από το πόσο στοχευμένη θα είναι η στήριξη της κατανάλωσης και των επενδύσεων ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης α) των νοικοκυριών και, ειδικά, των πιο ευάλωτων και εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της ύφεσης, καθώς και β) των επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωπες με μεγάλο ρίσκο χρεοκοπίας και αναστολής της λειτουργίας τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων και, κυρίως, οι εξελίξεις στον όγκο της απασχόλησης, στους μισθούς και στο σύστημα προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και τη μεγέθυνση.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος από την επίπτωση που πιθανόν θα έχει μεσοπρόθεσμα το δημοσιονομικό σοκ της πανδημίας και η ένταση της ύφεσης στο ρίσκο φερεγγυότητας και στο πιστωτικό ρίσκο του Δημοσίου και στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο τέταρτο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 σε βασικά πεδία της οικονομίας δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα. Με αφορμή την ανακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας ένα πλέγμα από ασυνήθιστα και πρωτόγνωρα μέτρα οικονομικής πολιτικής ελήφθησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία προκάλεσαν ένα συνδυαστικό σοκ προσφοράς και ζήτησης, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό περιόρισαν θεμελιακά δικαιώματα για τους εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μεγαλύτερο το πλήγμα του κορονοϊού από την χρηματοπιστωτική κρίση

Δυσοίωνο το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις επισφαλείς μορφές εργασίας και η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας να είναι η νέα κανονικότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Απόλυτα αναγκαία η συνεχής κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού 

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για την Ευρώπη περί των 94 εκατ. εργαζομένων, δηλαδή το 40% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Πού βρίσκεται η Ελλάδα.