ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Είσοδος Συμβουλίου της Επικρατείας
Η κεντρική είσοδος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου στην Ελλάδα.

ΣτΕ: Υπό όρους η μονομερής αύξηση ασφαλίστρων από ασφαλιστικές

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας αν υπάρχει σαφής ρήτρα με κατανοητά κριτήρια και πλήρη ενημέρωση του ασφαλισμένου για τις αυξήσεις και τις οικονομικές συνέπειες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 2196/2025, έκρινε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας, εφόσον αυτό προβλέπεται με ειδική ρήτρα στο συμβόλαιο.

Ωστόσο, για να θεωρηθεί νόμιμη μια τέτοια ρήτρα, πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, τα κριτήρια για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων πρέπει να είναι σαφή και κατανοητά. Δεύτερον, ο ασφαλισμένος πρέπει να λαμβάνει επαρκή ενημέρωση για το περιεχόμενο του συμβολαίου.

Η απόφαση επισημαίνει ότι η σύμβαση οφείλει να περιγράφει με τρόπο κατανοητό για τον μέσο ασφαλισμένο τη διαδικασία υπολογισμού των αυξήσεων και τις πιθανές οικονομικές συνέπειες. Τα κριτήρια πρέπει να είναι συγκεκριμένα, εύλογα και όσο το δυνατόν πιο ορισμένα.

Ακόμη και όταν τα κριτήρια βασίζονται σε εσωτερικά τεχνικοοικονομικά δεδομένα της ασφαλιστικής ή σε στοιχεία σχετικά με το κόστος υπηρεσιών υγείας που δεν είναι δημόσια προσβάσιμα, η ρήτρα παραμένει νόμιμη, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία παρέχει στον ασφαλισμένο τις πληροφορίες που απαιτούνται για να κατανοεί και να ελέγχει την αναπροσαρμογή.

Επιπλέον, ο ασφαλισμένος οφείλει να έχει πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες τόσο πριν από την υπογραφή όσο και κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ώστε να μπορεί να επαληθεύει αν οι αυξήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, για να είναι έγκυρη μια τέτοια ρήτρα, πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας της αναπροσαρμογής, να επιδέχεται ανάλυσης και επεξήγησης κατά τις διαπραγματεύσεις και να διασφαλίζεται ότι ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Η ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση πριν ενεργοποιηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Αυστηροί όροι διαφάνειας για αλλαγές ασφαλίστρων υγείας

Το ΣτΕ, με απόφασή του, έθεσε αυστηρά όρια στις μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας σε συμβάσεις ζωής, επικυρώνοντας πρόστιμο σε ασφαλιστική και απορρίπτοντας αναίρεση, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και την καλή πίστη.
Σύμβολο ασφάλειας ζωής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΕΕ: Νέα ψηφιακή καμπάνια «Employer of Choice» για νέους 22-35 ετών

Η ΕΑΕΕ ξεκινά ψηφιακή καμπάνια «Employer of Choice», προσελκύοντας νέους 22-35 ετών στον ασφαλιστικό κλάδο. Μέσα από βίντεο και το iknow-insurance.gr/career-paths, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και στέλνουν βιογραφικά.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ERGO: «Μονόδρομος» ο ψηφιακός μετασχηματισμός με AI και κυβερνοασφάλεια

Στο 9ο InsurTech Conference η ERGO ανέδειξε τον ρόλο αξιόπιστων δεδομένων, ώριμης ΤΝ και κυβερνοασφάλειας. Παρουσίασε το μοντέλο AI Factory με ενοποιημένα standards συμμόρφωσης/ποιότητας και Human-in-the-Loop, επένδυση 130 εκατ. ευρώ έως το 2030, και στρατηγική Cybersecurity by Design με έμφαση σε cloud/τρίτους παρόχους.
Ασφάλεια σπιτιού αντικείμενο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα με 1,3 εκατ. συμβόλαια σε ισχύ

Σημαντική άνοδο σημείωσε η ασφάλιση κατοικιών το τρίτο τρίμηνο, με 1.304.067 συμβόλαια έως τις 30/9/2025, αυξημένα κατά 1,8%. Η ασφαλιστική κάλυψη φτάνει πλέον το 19,8% των κατοικιών, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ.