ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Συνέντευξη για εργασία
Φωτο: Shutterstock

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Ζητά διαφάνεια για την εισφορά ανεργίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητά από την Ν. Κεραμέως πλήρη διαφάνεια και απολογισμό για τη μηνιαία εισφορά των δέκα ευρώ των αυτοαπασχολούμενων που χρηματοδοτεί βοήθημα ανεργίας στη ΔΥΠΑ.

Ζήτημα διαφάνειας, απολογισμού και επαναξιολόγησης της ειδικής μηνιαίας εισφοράς ύψους 10 ευρώ που καταβάλλουν οι αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενοι, έθεσε με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς. 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στη διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Γ. Χορμόβα, και στον διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Δρ. Α. Βαρβέρη.

Η συγκεκριμένη εισφορά προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ. 2 του ν. 3986/2011 και αφορά τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, που λειτουργεί στη ΔΥΠΑ. 

Μέσω του λογαριασμού αυτού, παρέχεται βοήθημα ανεργίας 360 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 3 έως 9 μηνών, σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς τονίζει ότι δεν υπάρχει σαφής και διαφανής αποτύπωση για:

- τον συνολικό απολογισμό των ποσών που έχουν εισπραχθεί από τη συγκεκριμένη εισφορά,

- το πραγματικό επίπεδο κάλυψης και τον αριθμό των ωφελούμενων,

- την αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα του μηχανισμού για όσους διακόπτουν τη δραστηριότητά τους.

Για τους λόγους αυτούς, ο σύλλογος ζητά επίσημα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού, τον αριθμό των αιτήσεων, εγκρίσεων και απορρίψεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο ενημέρωσης των ασφαλισμένων.

Επιπλέον, ζητείται η επανεξέταση και αναβάθμιση του μηχανισμού, ώστε η εισφορά να προσφέρει ουσιαστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη στήριξη σε εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος: «Οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν εδώ και χρόνια μια ειδική εισφορά με σκοπό τη στήριξη όσων αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. 

Το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία είναι η πλήρης διαφάνεια, ο σαφής απολογισμός και η ουσιαστική ανταποδοτικότητα. Δεν ζητάμε προνόμια. Ζητάμε να γνωρίζουμε πού κατευθύνονται τα χρήματα που πληρώνουμε και να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός λειτουργεί πραγματικά ως δίχτυ προστασίας για τον μικρό έμπορο και τον αυτοαπασχολούμενο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικογένεια προσφύγων Μόρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα αν αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές

Ο Θ. Πλεύρης ενημέρωσε για τις μεταναστευτικές ροές, σημειώνοντας έως 35% μείωση συνολικά σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα Ελλάδας το 2026. Δεν παρατηρείται αυξημένη πίεση λόγω πολεμικών συνθηκών, αλλά υπάρχει επιφυλακή για το μέλλον.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά τον ηθοποιό Στέφανο Ληναίο

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά με θλίψη τον σπουδαίο ηθοποιό Στέφανο Ληναίο και εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τιμώντας το ήθος, τους αγώνες του και τη διαρκή συμβολή του στην τέχνη και την κοινωνία.
Δωμάτιο ξενοδοχείου Thomas Cook
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

OROSEA Paros: Νέα πολυτελής ξενοδοχειακή επένδυση μέλος της Marriott στην Πάρο

Το OROSEA Paros, μέλος της Marriott Autograph Collection, ανοίγει στην Πάρο στις αρχές του καλοκαιριού, προσφέροντας πολυτελείς σουίτες με ιδιωτική πισίνα, γαστρονομία με τοπικά προϊόντα και εμπειρίες ευεξίας κοντά στη θάλασσα.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Στηρίζουμε την κοινωνία με υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική

Ο Άκης Σκέρτσος σχολιάζει στοιχεία της Eurostat, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της ΕΕ με απρόσμενα ισχυρό πλεόνασμα, ενώ οι περισσότερες άλλες αντιμετωπίζουν ελλείμματα και αναγκαστικές περικοπές.