Φωτο: Shutterstock

Επιμένουν οι έμποροι για μείωση ενοικίων μέχρι το τέλος του 2020

Να παραταθεί η μείωση των ενοικίων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2020 ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων θα ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όμως επανέρχεται στο θέμα.

Συγκεκριμένα, ζητά να παραταθεί η μείωση των ενοικίων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2020, κάνοντας λόγο για δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς σε όλους τους τομείς και προφανώς μεταξύ ιδιοκτήτων, επιχειρήσεων και κράτους.

«Με αφορμή πρόταση που μας γνωστοποιήθηκε από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων σχετικά με το κρίσιμο θέμα των ενοικίων, επισημαίνουμε ότι επιμένουμε στην σταθερή θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, που από την αρχή πρώτος έθεσε, διεκδίκησε και πέτυχε, την μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και αναμένουμε την απόφαση και για τον Μάϊο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, που εκτίμησε το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, συνέβαλε στην επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων την δύσκολη περίοδο του Lock down, ενώ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση του Ε.Σ.Α η επέκταση του μέτρου αυτού έως το τέλος του 2020, με δυο στόχους:

  • Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων κατά το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί έως το τέλος του έτους, που είναι βέβαιο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι περίοδος χαμηλών οικονομικών προσδοκιών, με υποτονική κίνηση στην αγορά, ώστε να αποφύγουμε νέα λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
  • Τη διαφύλαξη της κτηματαγοράς από δημιουργία χιλιάδων αδιάθετων εμπορικών ακίνητων, κατά το πρόσφατο παράδειγμα της δεκαετούς κρίσης, που δημιούργησε μακροχρόνιο καθοδικό σπιράλ και βύθισε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση.

Σεβόμενοι την αγωνία και τον αγώνα των συναδέλφων, που ανέδειξαν το θέμα αυτό ως τον σημαντικότερο παράγοντα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους σε ποσοστό 55,4%, στην πρόσφατη έρευνα του Ε.Σ.Α, θα συνεχίζουμε να τους συμπαραστεκόμαστε και θα δώσουμε την μάχη με κάθε νόμιμο μέσο για την επιβίωση τους, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Η δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς σε όλους τους τομείς και προφανώς μεταξύ ιδιοκτήτων, επιχειρήσεων και κράτους, θα συμβάλει ώστε το 2021 να είναι έτος αισιοδοξίας, ελπίδας και ανάπτυξης για την χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδικα τα μέτρα για τις εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος

Απουσία πρόβλεψης από την κυβέρνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, οι πωλήσεις των οποίων εξαρτώνται από τους ξένους τουρίστες εντοπίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητά από την κυβέρνηση ο Εμπορικός Σύλλογος για την επανεκκίνηση του εμπορίου

Σειρά μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, της χρηματοδότησης και την φορολογική ανακούφιση των εμπορικών επιχειρήσεων ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με επιστολή του στον Πρωθυπουργό.