ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σχέδιο «Β» για ιδιοκτήτες ακινήτων με αυξημένη «αποζημίωση»

Από 33% σε 40% εξετάζει το υπ. Οικονομικών να αυξήσει την πίστωση φόρου για τους ιδιοκτήτες που ζημιώθηκαν από τη μείωση ενοικίου. Οριστική απόφαση διακοπής του μέτρου, παρά τις πιέσεις των εμπόρων για παράταση.

«Δεύτερες σκέψεις» κάνει το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης από το Δημόσιο των απωλειών στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση 40% στα ενοίκια, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εξαγγελίες για αναπλήρωση του 1/3 της ζημιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει νέο σενάριο που προβλέπει αύξηση του ποσοστού της «αποζημίωσης» από το 33,3% στο 40% με τη μορφή της πίστωσης φόρου που θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να συμψηφίζουν με μελλοντικές φορολογικές οφειλές πάσης φύσεως.

Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι με τη διόρθωση αυτή θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ του Δημοσίου και των φορολογούμενων και θα καταλαγιάσουν ως ένα βαθμό οι αντιδράσεις που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Άλλωστε, η ομάδα των ιδιοκτητών ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια είναι μια από τις πλέον πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες. Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2018 δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα ανέρχονταν σε 1.541.343 και το συνολικό ποσό που εμφάνισαν στην εφορία έφθανε τα 6,192 δισ. ευρώ.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το μέτρο της μείωσης στα ενοίκια έχει πλέον ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι περιορισμένες οι απώλειες για τους ιδιοκτήτες. Σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των επαγγελματιών και των εμπόρων για παράταση του μέτρου έως το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, ο προϋπολογισμός θα χάσει από την συγκεκριμένη ρύθμιση 70 εκ. ευρώ.

Με βάση το νέο σχέδιο, αν για παράδειγμα κάποιος λόγω της μείωσης κατά 40% του ενοικίου, χάσει στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου συνολικά 1.000 ευρώ, το Δημόσιο θα υπολογίσει τη δική του συνεισφορά με συντελεστή 40%, δηλαδή 400 ευρώ, και το ποσό αυτό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αφαιρέσει από το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή και από άλλες οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά.

Έτσι, αν ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης είναι 300 ευρώ τα υπόλοιπα 100 ευρώ της πίστωσης θα μπορεί να τα συμψηφίσει με τον ΕΝΦΙΑ και ούτω καθεξής. Αν όμως ο φόρος εισοδήματος είναι 500 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 100 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν  το συνολικό ποσό της απώλειας στο εισόδημα τους και να υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό είσπραξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή η μείωση του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% θα ισχύσει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ενώ για το ίδιο διάστημα την έκπτωση δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο που διαμένουν είναι πρώτη κατοικία.

Επίσης, η μείωση ενοικίου ισχύει για τις πληττόμενες βάση ΚΑΔ επιχειρήσεις για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, καθώς και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους.

Με το νέο πακέτο μέτρων η έκπτωση ενοικίου θα ισχύσει και τον Ιούνιο για επιχειρήσεις που  παραμένουν κλειστές, η που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η μείωση ενοικίου κατά 40% θα συνεχίσει να ισχύει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο για επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού,  μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

patra_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση φόρων σε εκμισθωτές ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Εξετάζεται επανασχεδιασμός από μηδενική βάση και καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη την κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με έκπτωση έως 80% θα δοθούν ακίνητα του Δημοσίου σε καταπατητές

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα. Ποιοι θα μπορέσουν να τα εξαγοράσουν, ποιες εξαιρέσεις προβλέπονται. Πώς καθορίζονται οι εκπτώσεις.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξέγερση» δήμων για τις αντικειμενικές, ζητούν «κούρεμα» από το ΥΠΟΙΚ

Μείωση αντικειμενικών τιμών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων, μειώσεις 30% ζήτησε ο Δήμος Πατρέων. Επιστολή για «κούρεμα» και από τον Δήμο Γλυφάδας, αλλά και από πολλές ακόμη δημοτικές αρχές.
athina-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις βίλες με ΕΝΦΙΑ για... δυάρι: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και οι τελευταίες 2.000 περιοχές που έχουν μείνει εκτός, με αποτέλεσμα να πληρώνονται αστεία ποσά ΕΝΦΙΑ για βίλες εμπορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα του κράτους

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων με αυστηρά κριτήρια. Το τίμημα θα υπολογίζεται με έκπτωση επί της αντικειμενικής αξίας.