ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βγαίνουν από το συρτάρι τέσσερις μεγάλες φοροελαφρύνσεις

Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σχεδιάζει από το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τη δρομολόγηση μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο ανάλογα με την έκταση της ζημιάς στην οικονομία από την πανδημία και τις δημοσιονομικές αντοχές.

Στόχος των παρεμβάσεων που θα αρχίσουν να ξετυλίγονται σε βάθος χρόνου είναι ο περιορισμός του φορολογικού βάρους που θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκαμψη. Πρόκειται για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και μπήκε στο συρτάρι λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η φιλοσοφία του κυβερνητικού προγράμματος δεν αλλάζει απλά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και θα επαναπροσδιορισθεί ο χρόνος υλοποίησης του.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας ο στόχος είναι στον προϋπολογισμό του 2021 να ενσωματωθούν μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα δοθεί στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και επιχειρήσεις ενώ στο μέτωπο της φορολογίας οι παρεμβάσεις θα είναι σταδιακές.

Η ατζέντα για μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • «Κούρεμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προέβλεπε ότι από το φετινό καλοκαίρι θα ξεκινούσε η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τον σχεδιασμό. Ένα από τα σενάρια που είχε βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 12.000 στα 20.000 ευρώ και τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% για φέτος μπήκαν στον «πάγο» μέχρι τις αρχές του 2021 μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η περικοπή του φόρου θα εφαρμοστεί το 2021 σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν στα ακίνητα σε όλη τη χώρα.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σε πρώτη φάση το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται να μειωθεί κατά 20% έως 30%. Το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ετήσιο χαράτσι 650 ευρώ ενώ στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κάθε χρόνο 480 εκατ. ευρώ.
  • Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από 24% που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 20% για τα κέρδη του 2021.

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών, μπροστά στον κίνδυνο νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα, σχεδιάζει μία νέα «βεντάλια» ρυθμίσεων, με σπάσιμο της πληρωμής φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις και έκτακτες διευκολύνσεις για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο όταν η αγορά μπήκε σε καραντίνα.

Οι φορολογούμενοι των οποίων οι πληρωμές φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έχουν παγώσει μέχρι και το Σεπτέμβριο θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις, χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Η μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει βασικό στόχο.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκή ρύθμιση έως και σε 72 δόσεις για χρέη της ενεργειακής κρίσης

Προβλέπεται τμηματική αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση στις διαφορές με την εφορία χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια

Ως τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρηθεί μόνιμα η δυνατότητα προσφυγής στην ειδική επιτροπή.