ΓΔ: 2681.53 0.54% Τζίρος: 120.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:36
Συμβούλιο της Επικρατείας

Τραγέλαφος με 10.119 κρατικά ακίνητα που δόθηκαν τυχαία στην ΕΤΑΔ

Χωρίς τον παραμικρό έλεγχο μεταφέρθηκαν χιλιάδες ακίνητα στη θυγατρική του Υπερταμείου από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανάμεσά τους ακόμη και ο Λευκός Πύργος. Το ΣτΕ ακύρωσε τη μεταβίβαση και διέταξε έλεγχο.

Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφαιρεί σε μια νύχτα 10.119 ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Υπερταμείου, ήταν η κατάληξη της τραγελαφικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση με την τυχαία (!) μεταβίβαση κρατικών ακινήτων στην ΕΤΑΔ, χωρίς να έχει προηγουμένως ελεγχθεί αν πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, δάση, ή λίμνες.

Επί τρία χρόνια έπαιζε καθυστερήσεις η προηγούμενη κυβέρνηση με τη μεταβίβαση χιλιάδων κρατικών ακινήτων στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) και συγκεκριμένα στη θυγατρική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τελικά το έπραξε, χωρίς καμία προετοιμασία, τον Ιούνιο του 2018 όταν με δύο αποφάσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ 10.119 ακίνητα.

Τότε διαπιστώθηκε πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, λίμνες, παραλίες και δασικές εκτάσεις. Ήταν στην ουσία ένας τυχαίος κατάλογος με παράθεση κωδικών του κτηματολογίου, με την προηγούμενη κυβέρνηση να υποστηρίζει πως θα γίνει εκ των υστέρων ξεκαθάρισμα και δεν θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο οι αρχαιολογικοί χώροι, τα δάση, οι λίμνες, κλπ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Χανίων και Ωραιοκάστρου για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην ΕΤΑΔ επιβεβαιώνει όσους μιλούσαν τότε για προχειρότητα προκειμένου «να βγούμε από τα μνημόνια»!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα, εάν υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση, ενώ παράλληλα, δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση.

Από το 2015 είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ιδρύθηκε και το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), να μεταφέρει όλα τα κρατικά ακίνητα στην ΕΤΑΔ. Η ΕΤΑΔ είχε ήδη τον έλεγχο περίπου 75.000 κρατικών ακινήτων, αλλά η μεταφορά πρόσθετων οικοπέδων ή κτιρίων που ελέγχονται από άλλους φορείς του Δημοσίου καθυστερούσε. Αν και υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας ώστε να γίνει προσεκτικότερη επιλογή των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο, είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για συμβούλους, κ.λπ. επί σχεδόν δυόμισι χρόνια δεν έγινε τίποτα.

Στις αρχές του 2018 στο Υπερταμείο είχαν προχωρήσει και σε διαγωνισμό, ώστε να επιλεγεί σύμβουλος που θα κάνει αυτό το ξεκαθάρισμα. Όμως εξαιτίας της απουσίας κτηματολογίου, ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα θα απαιτούσε χρόνια. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μεταφερθούν 10.119 «κωδικοί του Κτηματολογίου» στην ΕΤΑΔ με την υπουργική απόφαση του Ευκλ. Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β 2320, 19 Ιουνίου 2018) να αναφέρει ρητώς πως «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις». Εξαιρούνταν δηλαδή αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις, κ.α.

Η τυχαία λίστα υποτίθεται πως θα ξεκαθαρίζονταν εκ των υστέρων αλλά πριν οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ακόμα και από το Υπερταμείο παραδέχονταν πως «σε πρώτη επεξεργασία, και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων που δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, διαμορφώθηκε μία αρχική λίστα». Μάλιστα, «επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελλιπή ή δεν είναι επαρκώς επικαιροποιημένα με πλήρη και ακριβή στοιχεία, γι' αυτό ρητώς τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι, ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν».

Τελικά δεν μεταβιβάζεται κανένα από τα 10.119 ακίνητα χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί, όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: «Δεν έχουμε αυταπάτες για Τουρκία, οι μονομερείς κινήσεις της δεν ισχύουν»

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε πως οι τουρκικές κινήσεις για θαλάσσια πάρκα σε διεθνή ύδατα είναι παράνομες και δεν επηρεάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ώρα για απαντήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για ΑΕΙ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά απαντήσεις από το Υπ. Παιδείας σχετικά με το ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καταγγέλοντας ασυδοσία και αδιαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ο νόμος Πιερρακάκη για ιδιωτικά ΑΕΙ καταρρέει

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση μετά την ακύρωση αδειών για ιδιωτικά πανεπιστήμια από το ΣτΕ, κάνοντας λόγο για πολιτικό φιάσκο και αποτυχημένη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Συνταγματικό το πλαίσιο για τα Νομικά Πρόσωπα ΑΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε τη συνταγματικότητα του πλαισίου για τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας ενστάσεις κατά διατάξεων του ν. 5094/2024 και υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ.