Φώτο: Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για τον Τουρισμό

Λύσεις για την επιστροφή της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής στην «Οικονομία της Φιλοξενίας» αναζήτησαν επιχειρηματίες και στελέχη του κλάδου αλλά και θεσμικοί παράγοντες.

Με κορυφαίες συμμετοχές ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου δίωρη ανοιχτή Ψηφιακή Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), με τίτλο «Οικονομία της Φιλοξενίας: Η Επόμενη Ημέρα».

Διακεκριμένα στελέχη του τουριστικού και του ευρύτερου επιχειρηματικού κλάδου, καθώς και θεσμικοί παράγοντες, εστίασαν στις μεθόδους και τα νέα εργαλεία που θα συμβάλλουν στην επιστροφή της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής στην (νέα) κανονικότητα στο ευρύτατο φάσμα της οικονομίας που καλύπτει και επηρεάζει η «Οικονομία της Φιλοξενίας».

Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχτηκαν οι πολυεπίπεδες προκλήσεις, αλλά και η σημαντική συμβολή του σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, των συνεργιών, της υπευθυνότητας, των μέτρων προστασίας, της πρόληψης αλλά και της σωστής ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των νέων εφαρμογών και της τεχνολογίας στην οικονομία της φιλοξενίας. Στην μετακίνηση, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τις παραλίες και όλους τους σημαίνοντες κρίκους της αλυσίδας.

Δεδομένου ότι ο Τουρισμός συνέβαλε (άμεσα και έμμεσα) πέρυσι το ένα τέταρτο του Ελληνικού ΑΕΠ, ή αλλιώς το 25% της οικονομίας, και το 40% των θέσεων εργασίας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πως οι επόμενοι 4 μήνες είναι πλέον κρίσιμοι για την εθνική οικονομία. Τόσο για τον περιορισμό της αναμενόμενης ύφεσης και του κοινωνικού της κόστους, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία ταχύρρυθμη, V-Shaped, ανάκαμψη το 2021-2022.

Στο πρώτο πάνελ, στην ενότητα με τίτλο, «The Big Picture: Tracking the Transformation», τις σκέψεις τους ανέπτυξαν οι κκ.Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο, Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΕΝΕ και Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Δημήτρης Φραγκάκης, Γ.Γ. του ΕΟΤ, και ο Ξενοφών Πετρόπουλος, Country Director Horwath HTL.

Ενώ, στο δεύτερο μέρος της ψηφιακής ημερίδας, με τίτλο: «The Circularity of the Tourism Industry Revisited: AB2B Angle»,επιχειρηματίες από το χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης εστίασαν στις δυσκολίες και στην αβεβαιότητα της επομένης ημέρας και επαναφοράς της χώρας σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με σημαντικές νότες αισιοδοξίας και πρακτικά παραδείγματα. Αναλυτικά, συμμετείχαν οι Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και Αντιπρόεδρος Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, Δημήτρης Χαριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος TEZ TOUR Ελλάδας, Γιώργος Βασιλάκος, Δ/νων Σύμβουλος Diversey Hellas, Αρμόδιος Γιαννίδης, Γ. Γρ. ΕΕΝΕ και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Ανδρέας Στυλιανόπουλος, CEO Navigator Travel. Τις συζητήσεις συντόνισε ο ασκημένος δημοσιογράφος σε θέματα επιχειρηματικότητας, κ. Νίκος Υποφάντης (ΣΚΑΙ).

Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, CEO των Aldemar Resorts, χορηγός και οικοδεσπότης της επίκαιρης εκδήλωσης, δήλωσε: «Στις συχνές πλέον αναφορές στον τουρισμό αγνοείται η παραδοχή ότι είμαστε μια οικονομία φιλοξενίας με σημαντικές προεκτάσεις στην ευρύτερη οικονομία. Η ΕΕΝΕ, εκ της φύσεως της κατέδειξε τους δεσμούς μεταξύ της παραδοσιακής τουριστικής οικονομίας, με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και το ρόλο της πολιτείας που τόσο τοπικά όσο και κεντρικά μπορεί να γίνει ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των επιμέρους κλάδων».

Ενώ, ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΕΝΕ, CEO της VITEX και χορηγός της εκδήλωσης, συμπλήρωσε πως: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Οικονομία της Φιλοξενίας είμαστε υπερήφανοι που βοηθάμε στην άρτια υποδοχή και την εμπειρία του επισκέπτη. Ευχή όλων είναι να επιτύχει και φέτος ο Τουρισμός και σε βάθος χρόνου, χωρίς να χάσει τη δυναμική του, να καταστεί ένας, και όχι ο μόνος, από τους περισσότερους πυλώνες επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι πρέπει να αναπτυχθούν. Σημαντικό προς αυτό το στόχο είναι, η στήριξη που ήδη παρέχουμε στο Τουριστικό κλάδο, να μην είναι περισσότερη από αυτή που πραγματικά χρειάζεται. Παράλληλα να μπορούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να επικαλεστούν τα παραδείγματα επιτυχίας στην Ελλάδα και εξοικονομώντας πόρους να επενδύσουν σε ανάπτυξη στο εξωτερικό ή να υποκαταστήσουν εισαγωγές».

Κατέστη σαφές πως η πρωτοβουλία αυτή θα έχει συνέχεια με την επόμενη εκδήλωση να προγραμματίζεται προς τα μέσα της ιδιαίτερης αυτής καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν. Τη συζήτηση παρακολούθησαν ζωντανά πάνω από 7800 άνθρωποι, ενώ την ειδική σελίδα της LiveMedia έχουν ήδη επισκεφτεί πάνω από 3200 επισκέπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Πτώση 84,4% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο

Μείωση κατά 84,4% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, έναντι 3.703 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση 73,7% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδισαν το στοίχημα της εμπιστοσύνης των ξένων επισκεπτών οι τουριστικές επιχειρήσεις

Οι επίσημοι φορείς κάνουν λόγο για λειτουργία του 50% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας και για έσοδα που θα κινηθούν φέτος από 3 δισ. ευρώ έως τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 είχαν ανέλθει στα 18,5 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Welle: Λιγότεροι αλλά ενθουσιασμένοι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα

Οδοιπορικό της Γερμανικής Ραδιοφωνίας στα Χανιά αναζητεί απαντήσεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Οι επαγγελματίες του κλάδου προβληματίζονται και ελπίζουν στην επιμήκυνση της σεζόν.