Φώτο: Shutterstock

Τροπολογία για μειώσεις ΦΠΑ και «αποζημίωση» ιδιοκτητών

Μειώνεται ως τις 31 Οκτωβρίου ο συντελεστής ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Το Δημόσιο καλύπτει το 1/3 των απωλειών που είχαν οι ιδιοκτήτες από τη μείωση στα ενοίκια.

Μειώσεις στον ΦΠΑ και μέτρα ανακούφισης των ιδιοκτητών ακινήτων από τις απώλειες που υπέστησαν με τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία αυξάνονται στα 8 δισ. ευρώ για το 2020.

Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη:

  • Μειώνεται ο  ΦΠΑ στο 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι, τους χυμούς και τα ροφήματα, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ,  αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές).
  • Επίσης, μείωση του ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.
  • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η διάταξη προβλέπει ότι απαλλάσσεται από  το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει μείωση του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
  • Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς, δηλαδή θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων για τους μήνες που ίσχυε το μέτρο των ενοικίων, το οποίο μπορούν να συμψηφίσουν με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλαγή ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που δίνονται δωρεά στο Δημόσιο

Μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση που διευκολύνει την πραγματοποίηση σημαντικών δωρεών προς το Δημόσιο με στόχο να ενισχυθούν οι δράσεις προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης.