Φωτο: Shutterstock

Στην Ελλάδα το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας 

Η Κομισιόν χωρίζει τις χώρες της ΕΕ σε τρεις κατηγορίες, με περισσότερο ευνοημένες αυτές που έχουν ανάπτυξη χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ένωσης, αλλά και μη ισορροπημένα δημοσιονομικά δεδομένα. 

Μεταξύ των περισσότερο ευνοημένων χωρών από τις προτάσεις της Κομισιόν είναι η Ελλάδα, η οποία θα λάβει το τρίτο μεγαλύτερο ποσό τόσο σε χορηγήσεις όσο και σε δάνεια. 

Αιτία το γεγονός ότι η Κομισιόν κατανέμει τα κεφάλαια βάσει όχι το ύψος του ΑΕΠ κάθε χώρας ή της συμβολής της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά βάσει της πορείας της οικονομίας της. 

Οι ειδικοί της Επιτροπής χωρίζουν τις χώρες της Ένωσης σε τρεις «κατηγορίες». Στην πρώτη εξ αυτών οι χώρες με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ και με ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως χρέος. Στη δεύτερη οι χώρες με ανάπτυξη χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά με «κανονικό» δημόσιο χρέος και η τρίτη, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, οι χώρες της Ένωσης με ανάπτυξη χαμηλότερη από το μέσο όρο, αλλά με υψηλό χρέος. 

Βάσει αυτής της κατάταξης υπάρχουν χώρες -μεταξύ των οποίων και αυτές που φέρουν αντιρρήσεις για το πακέτο που προτείνει η Κομισιόν- οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν για να δοθεί η στήριξη, κάτι, άλλωστε, που ισχύει και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς ορισμένες χώρες είναι «καθαροί πληρωτές», δηλαδή συμβάλουν με κεφάλαια πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά που μπορούν να λάβουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης. 

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, μεταξύ αυτών που καλούνται να πληρώσουν συγκαταλέγονται οι Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία, δηλαδή το «Μπλοκ της Λιτότητας», ενώ σταθερά σε αυτούς που πληρώνουν βρίσκεται η Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες. Ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία όχι μόνο ξεπέρασε την δύσκολη περίοδο της κρίσης και του μνημονίου, αλλά η οικονομία της τρέχει με ρυθμούς πολύ καλύτερους από το μέσο όρο της ΕΕ και ως εκ τούτου εξαιρείται από την παροχή βοήθειας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 750 δισ. από την Κομισιόν, τα 33 θα δοθούν στην Ελλάδα

Τι προβλέπει η πρόταση "Next Generation EU": χρηματοδότηση με έκδοση ομολόγων για νέα προγράμματα συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. θα δοθούν ως επιδοτήσεις. Μεγάλη «ένεση» στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Κομισιόν: Ούτε ευρώ για έργα χωρίς εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ

«Κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Υποδομών από τις Βρυξέλλες, με την έκθεση εποπτείας να επισημαίνει τις απελπιστικές καθυστερήσεις στην ανασυγκρότηση ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ και στην προώθηση των έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 6,6% και ύφεση 9% «βλέπει» η Κομισιόν: Τι λέει η νέα έκθεση

Περνά τις «εξετάσεις» η κυβέρνηση, αλλά τονίζεται από την Επιτροπή η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Απειλή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας.