Φωτο: Shutterstock

Ξεκινά στις 15/6 ο νέος «γύρος» της επιστρεπτέας προκαταβολής, ποιους αφορά 

Σε αυτόν τον κύκλο θα διανεμηθούν πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και επιδιώκεται να γίνονται δεκτές και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αρκεί να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. 

Λίγες ημέρες απομένουν πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας υφιστάμενες επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν από το lockdown. Την έναρξη προανήγγειλε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως εξήγησε, σε αυτόν τον κύκλο θα διανεμηθούν πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και επιδιώκεται να γίνονται δεκτές και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αρκεί να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Ο υπουργός είπε πως εξετάζεται να έχουν δικαίωμα συμμετοχής ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ταμειακή μηχανή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ποσό που θα διανεμηθεί στον δεύτερο κύκλο θα είναι υπερδιπλάσιο αυτού που δόθηκε στον πρώτο κύκλο (σ.σ. διανεμήθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν οι πληρωμές σε περίπου 2.000 δικαιούχους συνδεδεμένων εταιρειών και είχαν δώσει λανθασμένα στοιχεία).

Ο νέος σχεδιασμός που κάνει το υπουργείο Οικονομικών έχει ως στόχο να διερευνηθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων οι οποίες δικαιούνται κεφάλαια από το πρόγραμμα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση περισσότεροι στο πρόγραμμα ρευστότητας.

Θεωρείται πολύ πιθανό να μην υπάρχει ελάχιστο ποσό δανείου που θα δοθεί στις επιχειρήσεις, ενώ και σε αυτή τη φάση τα οριστικά κριτήρια, θα κριθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων.

Τα κριτήρια

Ο πρώτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούσε την μεταβολή των εσόδων του Μαρτίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών. Ωστόσο, ο δεύτερο γύρος θα αφορά τον Απρίλιο και τον Μάιο, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιά καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το εθνικό σχέδιο για αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας σε άρθρο του τονίζει ότι μετά το πέρας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο βασικός στόχος δεν είναι μόνο η ανάκαμψη αλλά και ο ουσιαστικός μετασχηματισμός του μοντέλου της οικονομίας.