Φώτο: ΑΠΕ

Ρευστότητα 28,1 δισ. στις τράπεζες από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Μάιο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έφθασε τα 28,1 δισ. ευρώ τον Μάιο από 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφεύγουν στην ΕΚΤ και συγκεκριμένα στους μηχανισμούς με τους οποίους η ΕΚΤ προσφέρει μακροχρόνια ρευστότητα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από το ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 7,6 δισ. ευρω.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα αυτή προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το επιτόκιο είναι αρνητικό (-1,0%). Επίσης ο μαζικός αυτός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ κατέστη εφικτός μετά τον Απρίλιο, οπότε η επικεφαλής της Κρ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχη ρευστότητας.

Επίσης, όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, οι καταταθέσεις του Δημοσίου σε αυτήν αυξήθηκαν τον Μάιο στα 25 δισ. ευρώ από 24,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 21,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Η αύξηση τον Απρίλιο συνδέεται με την έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ.

«Μαξιλάρι» κερδοφορίας

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Business Daily, ο οίκος Moody's τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες δημιουργούν ένα μαξιλάρι κερδοφορίας μέσω του δανεισμού με αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ.

Τα δύο μέτρα της ΕΚΤ που πρόσφεραν μεγάλη «ανάσα» κερδοφορίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν:

  • Η αύξηση των δανείων αρνητικού επιτοκίου (-0,5%) που παρέχει η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης, με σκοπό να ενισχύσει τις ροές ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Κατ' ουσίαν, η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει!
  • Η κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, παρότι δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ως εγγυήσεων για δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν και πάλι τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους, ώστε να αντλούν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.

Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων, δηλαδή η χρήση κρατικών ομολόγων για την άντληση ρευστότητας με αρνητικό επιτόκιο, φαίνεται ότι είναι μια επωφελής για τις τράπεζες πρακτική, αφού για κάθε 1 δισ. ευρώ που δανείζονται, λαμβάνουν από την ΕΚΤ 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: Σε ποια περίπτωση θα εξετάσει η ΕΚΤ τη λύση της bad bank

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αρκετά, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλώνει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Προς παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 21,5 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο

Η συνολική εξάρτηση των τραπεζών πό τη ρευστότητα που προσφέρει το ευρωσύστημα έφθασε στο τέλος Απριλίου στα 21,5 δισ. ευρώ, απο 12,35 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο και 7,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας αποφάσισε η ΕΚΤ

Ενισχύεται περαιτέρω η ρευστότητα στην οικονομία, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Ενισχύεται η ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στις ελληνικές τράπεζες για αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου απομακρύνει ακόμα μια σκιά από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.