ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έτσι θα επιτευχθεί η επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να επιταχύνει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο ενεργειακός κλάδος, η τεχνολογία και η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν μοχλοί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην εποχή μετά την πανδημία του κορονοϊού. Με ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο θα ενισχυθούν σημαντικοί τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσουν την μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, απαρίθμησαν οι συμμετέχοντες του πάνελ Επιταχύνοντας την ελληνική οικονομία, με συντονιστή τον κ. Χρυσό Καβουνίδη, Partner & Managing Director της The Boston Consulting Group/ BCG, το οποίο πραγματοποιήθηκε την τέταρτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020. 

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη κι εξωστρέφεια για να βγούμε από την κρίση», ανέφερε από πλευράς του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, προσθέτοντας ότι «ο ενεργειακός τομέας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην απολιγνιτοποίηση και ο όρος πράσινη ενέργεια γίνεται πολύ πιο απτός για την ελληνική οικονομία».

Αναφερθείς στα έργα που ετοιμάζει το υπουργείο, σημείωσε ότι «το master plan για την απολιγνιτοποίηση θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος καλοκαιριού», ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να αρχίσει η υλοποίησή του στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει κι ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον ενεργειακό τομέα, προχωράμε το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε τους διαγωνισμούς – πλειστηριασμούς για τις ΑΠΕ, δρομολογούμε την εξυπνοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΗΕ και ετοιμαζόμαστε να προωθήσουμε δυναμικά τις επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας για την βιομηχανία και τις επιχειρήσεις  - το νέο Εξοικονομώ θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι –, ενώ τρέχουμε και προγράμματα ανακύκλωσης και αποβλήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα βοηθήσει την οικονομία, την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, κι εκτιμούμε ότι σημαντική συμβολή σε αυτό θα έχει και το ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. μέσω των ενισχύσεων ύψους 32 δισ., επιτρέποντας να γίνουν επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην χώρα» κατέληξε ο υφυπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο στο κομμάτι της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της έρευνας» ανέφερε από πλευράς του ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, τονίζοντας ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας  είναι να «συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η εξαιρετική έρευνα που διεξάγεται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας με την επιχειρηματικότητα».

Αναφερθείς στο κομμάτι της καινοτομίας, σημείωσε ότι προωθείται το Elevate Greece, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα ψηφιστεί στο τέλος Ιουνίου. Το Elevate Greece, όπως εξήγησε ο κ. Δήμας, θα ξεκινήσει ως ένα μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων αλλά θα εξελιχθεί σε μια πύλη εισόδου όλου του οικοσυστήματος, με στόχο να χαρτογραφηθούν οι συνέργειες και οι τομείς των startups, ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απόφαση για «υπερτριπλασιασμό της έκπτωσης δαπανών σε επιχειρήσεις που κάνουν πιστοποιημένες δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, από 30% σε 100%, ένα μέτρο που σύμφωνα με την μελέτη επιπτώσεων που έχει διενεργήσει το υπουργείο αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες R&D κατά 300 εκατ. ευρώ, να βελτιώσει την θέση της Ελλάδας στο European innovation scoreboard, και να κάνει την χώρα ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν R&D κέντρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη».

Τέλος, αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα project του υπουργείου Ανάπτυξης, την δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ και του αντίστοιχου τεχνολογικού πάρκου ThessIΝTech στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτά, όπως εξήγησε, θα μπορούν να μεταφέρουν το R&D τμήμα τους οι επιχειρήσεις, θα στεγάζονται οι τεχνοβλαστοί (Spin off) των Πανεπιστημίων και οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startup), δημιουργώντας ουσιαστικές και φυσικές συνέργειες μεταξύ τους».
 
«Πρέπει να δούμε τον κορονοϊό ως μια αφορμή για να επανατοποθετήσουμε σωστά τις προσδοκίες της χώρας και να συμφωνήσουμε σε μια δεκαετή πορεία αυτής»,
ανέφερε από πλευράς του ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Sani/Ikos Group, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αφήσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια αλλαγής πορείας γιατί είναι επικίνδυνα». Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το μοντέλο της χώρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει αλλά να επαναπροσδιοριστεί και να μετατρέψει την χώρα σε έναν lifestyle προορισμό όπου πάνω σε αυτόν θα κουμπώσει η τεχνολογία και όλοι οι άλλοι τομείς που υπερέχουμε. «Όταν έχεις μια συνταγή επιτυχίας δεν την αλλάζεις την βελτιώνεις. Άλλωστε ο τουρισμός ήταν αυτός που έφερε διπλασιασμό των εσόδων μέσα στην κρίση»

Στις εταιρείες που ακόμα και μέσα στην κρίση χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και μπόρεσαν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, σημειώνοντας ότι αποδεικνύουν πως «αν μπορείς να το κάνεις, τότε φανταστείτε τώρα που το πλαίσιο και τα κίνητρα βελτιώνονται».

Παράλληλα τόνισε ότι αν «καταφέρουμε να εστιάσουμε στις δεξιότητες και να κρατήσουμε και το έμψυχο δυναμικό στην Ελλάδα θα πάμε πολύ καλά». Ερωτηθείς για την τεχνητή νοημοσύνη ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «περσινή έρευνα της Microsoft σε συνεργασία με την Accenture έδειξε ότι το αποτύπωμα της χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να φτάσει τα 195 δισ. για τα επόμενα 15 χρόνια σωρευτικά. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι πολλές επιχειρήσεις την χρησιμοποιούν για να λύσουν προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει δομική η παρουσία τέτοιων τεχνολογιών στην καθημερινότητα και την παρουσία της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δεδομένου ότι «η αβεβαιότητα είναι συστατικό του μέλλοντος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά τα διδάγματα των τελευταίων μηνών», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, τονίζοντας ότι αυτά είναι να εμπιστευτούμε την επιστήμη και τους ειδικούς, αλλά και να αναγνωρίσουμε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα.

«Με αυτά τα απτά θα πρέπει να ξαναχτίσουμε μια νέα κουλτούρα αξιών, ώστε το νέο μοντέλο να είναι βιώσιμο και συμπεριληπτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς στην Παπαστράτος με 100 χρόνια ιστορίας, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε κάτι καινούργιο και ριζοσπαστικό, στο πως αντιμετωπίζουμε το τσιγάρο κι έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτό. Μερικά από τα συστατικά της συνταγής μας είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο οικοσύστημα γύρω μας, αναπτύσσουμε συνέργειες, δίνουμε κίνητρα για απασχόληση, στηρίζουμε την καινοτομία και την έρευνα, εστιάζουμε στην τεχνολογία. Μέσα στην κρίση όλοι επιδείξαμε τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης. Στην Παπαστράτος με την δωρεά των αναπνευστήρων, την εθελοντική διανομή τροφίμων από 250 εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά και την δωρεά γαντιών και αντισηπτικών σε όλους τους συνεργάτες λιανικής μας, διαπιστώσαμε την αξία της αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Καργαρώτος. «Πλέον μαζί θα πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμο και συμπεριληπτικό στο οποίο θα χωρούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με βάση το φύλο, το χρώμα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» κατέληξε

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.