Φώτο: ΑΠΕ

Σταϊκούρας: Διαθέτουμε την απαραίτητη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση 

Δεν υπάρχει δέσμευση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στα ταμεία δεν έχουν εισρεύσει ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν έχουν τα κρατικά ταμεία και η Ελλάδα δεν έχει «ανάγκη» να πάρει χρήματα από την ΕΕ τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου (σ.σ.: τα κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογα που ενέκρινε το Eurogroup), όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών και ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

«Η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και ταμειακά διαθέσιμα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα», ενώ προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2021. Τόνισε, όμως, ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μεγάλη σημασία γιατί βάζει τις βάσεις για την μετα-κορονοϊό εποχή. 

«Μέχρι σήμερα και εκτιμώ μέχρι τέλος Ιουλίου κι ενώ έχουν εγκριθεί όλες οι ελληνικές προτάσεις δεν έχει γίνει εκταμίευση. Δεν έχει μπει στα ταμεία ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και κρατήσαμε καύσιμα και για την ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα ο ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε πως τα χρήματα θα άρχιζαν να έρχονται από τον Ιούλιο.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με επιτυχία. Δρα συνετά και αποφασιστικά και αυτό αναγνωρίζεται ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Ως υπουργός οικονομικών είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι προσπάθειες που καταβάλλονται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση, αναγνωρίζονται. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας και συνοχή μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», δήλωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δέσμευση της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για εσφαλμένη αντίληψη. «Είναι εσφαλμένο να λέει η αντιπολίτευση για πρωτογενή πλεονάσματα το 2021, υπάρχουν εκτιμήσεις και όχι δεσμεύσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους οι δαπάνες που θα γίνουν για τη Δημόσια Υγεία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Αυτά τα κονδύλια εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το εθνικό σχέδιο για αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας σε άρθρο του τονίζει ότι μετά το πέρας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο βασικός στόχος δεν είναι μόνο η ανάκαμψη αλλά και ο ουσιαστικός μετασχηματισμός του μοντέλου της οικονομίας.