Φώτο: Vesselfinder

Καμία συναλλαγή με το καθεστώς Μαδούρο, δεσμεύονται οι Έλληνες εφοπλιστές

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως θα έχουν αίσια έκβαση οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πλοία ελληνικών συμφερόντων που μετέφεραν πετρέλαιο Βενεζουέλας.

Μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον για το σπάσιμο του εμπάργκο, τρεις ναυτιλιακές ελληνικής ιδιοκτησίας δεσμεύθηκαν ότι σταματούν τη διακίνηση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, και η  Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών διαβεβαιώνει πως θα σταματήσει κάθε συνδιαλλαγή με το καθεστώς Μαδούρο, σεβόμενοι τις αμερικανικές οδηγίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάϊατ, στην πρεσβευτική κατοικία και στον απόηχο των κυρώσεων που πρόσφατα επεβλήθησαν από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον πλοίων ελληνόκτητων συμφερόντων, «η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών».

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, όπου η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες. Επίσης, επαναβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτηση ακόμη δυνατότερων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ δήλωσε απερίφραστα ότι η ΕΕΕ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου διοχετεύει ανελλιπώς στα μέλη της πληροφορίες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη κατά συγκεκριμένων χωρών, καλώντας τα να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για την εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν αυστηρά τις οδηγίες τους σχετικά με την Βενεζουέλα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πλοία ελληνικών συμφερόντων θα έχουν αίσια έκβαση ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις των σχετικών εταιρειών για παύση κάθε εμπορικής δραστηριότητας με τη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ