ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ρέτσος: Το 2021 θα αποτελέσει μία χρονιά - ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό 

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες των παραγόντων της τουριστικής αγοράς για το 2020, καθώς «δεν έχουμε αυταπάτες», όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ.

Οι παράγοντες του τουρισμού δεν έχουν αυταπάτες για το 2020, γνωρίζοντας ότι είναι μία χρονιά που στην ουσία έχει χαθεί για τον κλάδο, έχοντας ως βασικό τους στόχο να διαφυλάξουν τόσο τη φήμη της Ελλάδας όσο και το κύρος του ελληνικού τουρισμού, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. 

Ο κ. Ρέτσος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κλάδος θα βγει νικητής από τη μεγάλη περιπέτεια που δημιούργησε η πανδημία και ξεκαθάρισε ότι «δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι. Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, Να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας».

Αναφέρθηκε εκτενώς στους δύσκολους μήνες του lockdown που προηγήθηκαν, επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων  στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους του κλάδου, χαρακτηρίζοντας ως χρονιά - ορόσημο το 2021, καθώς «ανταγωνιστικότερη και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις. Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων». 

Το σχέδιο για τον τουρισμό 

Υπογράμμισε, όμως, ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο μοντέλο του ελληνικού τουρισμού με ορίζοντα τη δεκαετία 2020 - 2030, εφαρμόζοντας «ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών. Ένα ολιστικό σχέδιο που θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις "χρονιές ρεκόρ", χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του αύριο.  Ένα ολιστικό σχέδιο που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το στίγμα και την θέση του τουρισμού στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

retsos-sxoinas-sete
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Να έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση μέχρι τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακή η εξέλιξη προς την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Κρίσιμο να έχουν ξεκαθαρίσει σύντομα τα πράγματα ώστε να μην χαθεί ο Ιούλιος για τον τουρισμό.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Οι πέντε αναγκαίες παρεμβάσεις στήριξης για τον τουρισμό

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ «δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου, κρίνουμε πλέον πως ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε».