ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Το πρώτο φράγμα στην Ελλάδα που θα κατασκευάσουν ιδιώτες

Προκηρύχθηκε έργο φράγματος και δικτύων άρδευσης στη Χαλκιδική που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Πώς θα πληρώνονται οι ιδιώτες, πότε επιστρέφει το έργο στο κράτος.

Για πρώτη φορά ένα έργο φράγματος και δικτύων άρδευσης και μάλιστα με αρκετά υψηλό προϋπολογισμό θα εκτελεστεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο διαγωνισμός για το έργο «Υλοποίηση φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και δικτύων, με Σ.Δ.Ι.Τ.» προκηρύχθηκε χθες, με εκτιμώμενο κόστος 85 εκατ. ευρώ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιωτικές εταιρείες προγραμματίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση τού φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (Ε.Ε.Ν.) και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης. Συγκεκριμένα, θα εκπονήσει τις μελέτες, που είναι απαραίτητες για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου των μελετών τού κατασκευαστικού σχεδιασμού, θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου και θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ο ιδιώτης επενδυτής θα κατασκευάσει το φράγμα Χαβρία και τα συνοδευτικά τεχνικά έργα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Στη συνέχεια θα αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια. Θα αμείβεται από το δημόσιο μέσω των λεγόμενων «πληρωμών διαθεσιμότητας», δηλαδή με μηχανισμό πληρωμών, που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση σύμπραξης και θα στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων.

Πληρωμές διαθεσιμότητας δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της σύμβασης σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο ελεγκτή. Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης.

Η διαχείριση του έργου ΣΔΙΤ από τον ιδιώτη ξεκινά από το έργο κεφαλής (φράγμα) έως και τις δεξαμενές των οικισμών. Η ποσοτική διανομή του διυλισμένου ύδατος στις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α. και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης προς τις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α., θα γίνεται από τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προβλέπεται να προταθεί και εν συνεχεία να συσταθεί, βάσει ειδικής μελέτης. Η διάρκεια κατασκευής του έργου εκτιμάται σε τρία χρόνια, κατ’ ανώτατο όριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pyrkal
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» μεγάλων κατασκευαστικών για το κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό

«Πράσινο φως» για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ των 421 εκατ. ευρώ. Στόχος η ανάδειξη του αναδόχου εντός του 2025. Ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται. Ποια υπουργεία θα μεταφερθούν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλα έργα με πρόταση από εταιρείες αλλά χωρίς δημόσια χρηματοδότηση

Νομοθετικές αλλαγές για να προχωρήσουν οι πρότυπες προτάσεις για έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ. Θα αφορούν μόνο ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, δηλαδή δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος. Μέτρα για διαφάνεια.
Φοιτητές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη: Προχωρά το έργο των 255 εκατ. ευρώ

Μετά από περιπέτεια πέντε ετών, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στη χώρα, αξίας 255,36 εκατομμυρίων ευρώ, διανύει τα τελευταία μέτρα πριν την υπογραφή της σύμβασης. Ανάδοχος η Aktor Group of Companies.
Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ισχυροί των κατασκευών μοιράζονται πέντε μεγάλα ΣΔΙΤ 717 εκατ. ευρώ

Δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για πέντε έργα ΣΔΙΤ που θα καλύψουν της ανάγκες άρδευσης για πάνω από 287.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Θεσσαλία, Κρήτη, Ξάνθη και Πελοπόννησο.