Φώτο: ΣΕΒ

ΣΕΒ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, ποιοι τομείς μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις 

Υπάρχει ανάγκη αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στην οικονομία αλλά και καλύτερη «επαφή» των επιχειρήσεων με την κοινωνία, υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. 

Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν σε αρκετούς τομείς προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του  ΣΕΒ, Δ. Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Όπως υπογράμμισε απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια και ταχύτητα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως και μια κοινωνικά ευαίσθητη, δίκαιη αλλά και αποτελεσματική διαχείριση των σημαντικών πόρων που θα διατεθούν προσεχώς. 

Εκτίμησε ακόμη ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση αποβλήτων και τα logistics, τονίζοντας επίσης τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. 

Στην παρέμβασή του, μεταξύ των άλλων, έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία, στη σημασία της αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στην οικονομία, στην αύξηση των επενδύσεων και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. 

Ειδικότερα, τόνισε ότι η χώρα μας επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, γεγονός που μεταξύ των άλλων βελτίωσε την εθνική μας αυτοπεποίθηση και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια θετική επανατοποθέτηση της χώρας μας, στο διεθνές πεδίο.  Η κρίση αυτή κατέδειξε ακόμη πόσο σημαντική είναι η ενωμένη Ευρώπη και η δέσμευση μας στο ευρωπαϊκό όραμα,  ειδικά σήμερα που η ήπειρος μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.   

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε διαφορετικά και να δράσουμε έξυπνα. Τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στην μετά covid εποχή και να επανεκκινήσει μπροστά έχοντας μια οικονομία που ενώ έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου, εμφανίζεται πιο αδύναμη,  σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της μακρόχρονης κρίσης. 

Η ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην πράσινη, κυκλική οικονομία και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε μια περίοδο που οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού επανασχεδιάζονται, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για μια δυναμική επανεκκίνηση, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. 

Σημειώνεται ότι στη διαδικτυακή εκδήλωση ο κ. Παπαλεξόπουλος συζήτησε με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών (BDI), Δρ. Dieter Kempf. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο  διευθύνων σύμβουλος & CEO του Ομίλου ΟΤΕ, κος Μιχάλης Τσαμάζ και ο διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο, κος Henri-Giscard Bohnet, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος  κα Ελένη Βαρβιτσιώτη.  

Βασικό θέμα της εκδήλωσης ήταν ο τρόπος που οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών ανταποκρίθηκαν στις καινοφανείς συνθήκες που διαμόρφωσε η υγειονομική κρίση, οι κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που είχαν θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση των επιπτώσεων του COVID19, καθώς και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα απετέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Απόλυτα αναγκαία η συνεχής κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού 

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για την Ευρώπη περί των 94 εκατ. εργαζομένων, δηλαδή το 40% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Πού βρίσκεται η Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Η επένδυση της Microsoft ανοίγει τον δρόμο για νέες επενδύσεις

«H επένδυση της Microsoft ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις στη χώρα μας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαββάκης: Τι θα γινόταν αν η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτανε στο 12% από 8%;

«Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΒΕ, αν ο στόχος αυτός για αύξηση από το 8% στο 12% του ΑΕΠ επιτευχθεί, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10%.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Προκλήσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα του GDPR

Η επόμενη σημαντική εξέλιξη αναμένεται να είναι η υιοθέτηση ενός νέου Κανονισμού e-Privacy που θα αντικαταστήσει την Οδηγία 2002/58/ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί στο Δημόσιο 50% πάνω από τη βιομηχανία

Οι μισθοί στη βιομηχανία είναι οι υψηλότεροι στον ιδιωτικό τομέα και ο τομέας πρέπει να επεκταθεί για να αυξηθεί η ευημερία, τονίζει ο ΣΕΒ. Μόνο 23% των εργαζομένων απασχολούνται σε κλάδους έντασης κεφαλαίου.