ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρυθμίσεις και αναστολές δανείων 15 δισ. για 260.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σε εκτεταμένη παροχή διευκολύνσεων στους πελάτες προχώρησαν οι τράπεζες, προχωρώντας σε αναστολές δόσεων και ρυθμίσεις δανείων. Έγιναν δεκτά κατά 75% τα αιτήματα για αναστολή. Στα 17 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις του 2020.

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων ωφελήθηκαν από τα έκτακτα μέτρα των τραπεζών για την ανακούφιση των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες, διαβλέποντας τον κίνδυνο μειωμένης ρευστότητας λόγω του lockdown, προχώρησαν άμεσα σε δραστικές ενέργειες με την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και σε εκτεταμένες ρυθμίσεις δανείων.

Έτσι, περίπου 260.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά ρύθμισαν ή ανέστειλαν τις οφειλές τους κατά το διάστημα Μαρτίου - Μαϊου.

Αναλυτικά, οι τράπεζες προχώρησαν  σε αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για πληττόμενες επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας αυτές  από την καταβολή πληρωμών κεφαλαίου για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ για όσες δεσμεύτηκαν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, οι τόκοι ενός τριμήνου επιδοτήθηκαν από δημόσιους πόρους. Σημειώνεται ότι ήδη αποφασίστηκε η κατά δύο μήνες παράταση επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων, με δημόσιους πόρους.

Αντίστοιχα μέτρα διευκόλυνσης υλοποιήθηκαν και για τα νοικοκυριά. Από το συνδυασμό  αυτών των μέτρων, δημιουργήθηκε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, από το οποίο επωφελήθηκαν άμεσα 179.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων ικανοποιήθηκε το 75% από τα αιτήματα αναστολής.

Εκτός από τις αναστολές που δόθηκαν σε ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών λόγω της πανδημίας, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες ρυθμίσεις δανείων (και συνεχίζουν να ρυθμίζουν ένα μεγάλο μέρος παλαιότερων δανείων), προσφέροντας ευνοϊκότερους όρου αποπληρωμής στους δανειολήπτες, με στόχο  την μείωση των κόκκινων δανείων και την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών στο διάστημα Ιουλίου 2019 - Μαΐου 2020 έχουν ρυθμιστεί δάνεια περίπου 80.000 οφειλετών, ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό της προσπάθειας και της βούλησης των τραπεζών είναι ότι ο ρυθμός ρυθμίσεων, δεν παρουσίασε κάμψη ούτε κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου - Μαΐου, δηλαδή στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης.

Περί τα 17 δισ. ευρώ οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2020

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών την εφετινή χρονιά μέσω των κλασικών τραπεζικών δανείων αλλά και των μεγάλων προγραμμάτων χρηματοδότησης από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία μέσω του τραπεζικού συστήματος θα ανέλθει στα 17 δις. ευρώ.

Αναλυτικότερα με βάση δημοσιευμένα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2020, οι νέες χρηματοδοτήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς επιχειρήσεις και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ

Σε σύντομο επίσης χρόνο, οι τράπεζες αξιοποίησαν και μόχλευσαν,  περαιτέρω, τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους χρηματοδότησης, και έχουν προχωρήσει ήδη στην ταχύτατη αξιοποίησή τους. Συγκεκριμένα, το τραπεζικό σύστημα, μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) χρηματοδοτεί με ένα ποσό των 2 δισ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ζητήθηκαν μόνο οι απολύτως απαραίτητες εξασφαλίσεις, καθώς το δάνειο κατά 60% αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο της τράπεζας και κατά 40% της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού ποσού 7 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στήριξαν το εμπόριο οι τράπεζες

Αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν περισσότερες από 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιοι κλάδοι έλαβαν στηρίχθηκαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» με εγγυημένα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

Νέο πρόγραμμα με αυξημένες εγγυήσεις από το Δημόσιο που θα επιτρέψει να δοθούν δάνεια σε οικονομικά αδύναμες, μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» νέων δανείων προς επιχειρήσεις, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις στο α' εξάμηνο

Μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων δανείων προς επιχειρήσεις. Καθοριστική η συμβολή των προγραμμάτων στήριξης ρευστότητας της πολιτείας. Σε αρνητικό έδαφος παραμένει η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «βουνό» των 230 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.