«Βαρύ πυροβολικό» για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων τα εγγυημένα δάνεια

Ενεργοποιείται στις αρχές Ιουνίου το νέο πρόγραμμα για δάνεια έως 7 δισ με εγγύηση 80% από το κράτος, ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν θα μπορέσει να καλύψει την μεγάλη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που αφήνει το ΤΕΠΙΧ ΙΙ φιλοδοξεί να καλύψει το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο πρόγραμμα εγγυημένων δανείων κατά 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα το οποίο ενεργοποιείται στις αρχές Ιουνίου.

Όπως εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ήδη υποβληθεί 28.604 αιτήσεις από επιχειρήσεις που ζητούν συνολικό ποσό 3,071 εκατ. ευρώ , ενώ το ποσό των δανείων που θα χορηγηθούν από το πρόγραμμα, παρότι αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης δανείων με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να μένουν έξω.

Μέχρι στιγμής το ύψος των δανείων κεφαλαίων κίνηση που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις φτάνει τα 557 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό δανείων να ανέρχεται στα 300.000 ευρώ περίπου, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τις επιχειρήσεις, όπως αποσαφήνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση σε παραπάνω από μια τράπεζες αλλά από μια τράπεζα θα πάρουν τελικά δάνειο. Τόνισε παράλληλα οτι «οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και το αιτούμενο συνολικά ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε οτι το πρόγραμμα επιδοτεί το επιτόκιο αυτών των δανείων για τα δύο πρώτα χρόνια, έχοντας και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας ενώ απευθύνεται στις εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία«Κάποιες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να λάβουν δάνειο. Τα δάνεια αυτά είναι για την κρίση του κορονοϊού και το πρόβλημα που δημιούργησε στις επιχειρήσεις, οι οποίες έως πριν την πανδημία ήταν βιώσιμες και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σημαντικό χρηματοδοτικό κενό». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΤΕΠΙΧ αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση δανείων σημειώνοντας οτι «οι όροι είναι ξεκάθαροι».

Αυτό το κενό θα καλυφθεί από το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα διαθέτει «πυρομαχικά» για να χορηγηθούν δάνεια έως 7 δισ ευρώ. Σημειωτέον μάλιστα ότι σε αυτό το πρόγραμμα τα κριτήρια αξιολόγησης από τις τράπεζες θα είναι πιο «χαλαρά» καθώς η εγγύηση θα καλύπτει το 80% του δανείου κάτι που σημαίνει οτι οι τράπεζες δεν θα ζητούν εξασφαλίσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηριστικά σημείωσε πως «όσοι δεν χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το έτερο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης έως το τέλος του έτους αναμένονται και τα εξής προγράμματα:

  • Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ
  • Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους, 30 εκατ. ευρώ
  • Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής, ύψους 50 εκατ. ευρώ
  • Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ
  • Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας
  • 100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200%.

Ο Άδ. Γεωργιάδης αναγνώρισε την ανάγκη να δοθούν και κεφαλαιακές ενισχύσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, θέμα που συνδέεται με τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. Η Κομισιόν ήδη εξετάζει τους «κανόνες παιχνιδιού» για να μεταφερθεί από τα κράτη στο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η λειτουργία μέσω της ίδρυσης ενός Ταμείου για Δανειακή Συγχρηματοδότηση εταιρειών σε στρατηγικούς τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες οι τράπεζες για την «επόμενη ημέρα»: Τι θα χρηματοδοτήσουν

Επαρκής η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τονίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη. Στην πρώτη γραμμή για χρηματοδότηση επενδύσεων η ενέργεια και η πράσινη ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις του υπ. Ανάπτυξης για την ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς

Προς διευκόλυνση των επιχειρηματιών, στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης έχει αναρτηθεί σχετικός πίνακας και αρχείο για τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση καταθέσεων για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση για το δημόσιο

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 1,4 δισ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Τα μέτρα στήριξης ροκάνισαν τις καταθέσεις του Δημοσίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φτάσαμε στο... έμφραγμα με τα άτοκα δάνεια: Τι βρήκε η ειδική Επιτροπή

Από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και όχι από τις τράπεζες δημιουργήθηκαν οι υπερβολές με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Λίγοι οι διαθέσιμοι πόροι, μεγάλη η ζήτηση από τις επιχειρήσεις.