ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Βαρύ πυροβολικό» για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων τα εγγυημένα δάνεια

Ενεργοποιείται στις αρχές Ιουνίου το νέο πρόγραμμα για δάνεια έως 7 δισ με εγγύηση 80% από το κράτος, ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν θα μπορέσει να καλύψει την μεγάλη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που αφήνει το ΤΕΠΙΧ ΙΙ φιλοδοξεί να καλύψει το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο πρόγραμμα εγγυημένων δανείων κατά 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα το οποίο ενεργοποιείται στις αρχές Ιουνίου.

Όπως εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ήδη υποβληθεί 28.604 αιτήσεις από επιχειρήσεις που ζητούν συνολικό ποσό 3,071 εκατ. ευρώ , ενώ το ποσό των δανείων που θα χορηγηθούν από το πρόγραμμα, παρότι αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης δανείων με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να μένουν έξω.

Μέχρι στιγμής το ύψος των δανείων κεφαλαίων κίνηση που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις φτάνει τα 557 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό δανείων να ανέρχεται στα 300.000 ευρώ περίπου, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τις επιχειρήσεις, όπως αποσαφήνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση σε παραπάνω από μια τράπεζες αλλά από μια τράπεζα θα πάρουν τελικά δάνειο. Τόνισε παράλληλα οτι «οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και το αιτούμενο συνολικά ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε οτι το πρόγραμμα επιδοτεί το επιτόκιο αυτών των δανείων για τα δύο πρώτα χρόνια, έχοντας και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας ενώ απευθύνεται στις εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία«Κάποιες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να λάβουν δάνειο. Τα δάνεια αυτά είναι για την κρίση του κορονοϊού και το πρόβλημα που δημιούργησε στις επιχειρήσεις, οι οποίες έως πριν την πανδημία ήταν βιώσιμες και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σημαντικό χρηματοδοτικό κενό». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΤΕΠΙΧ αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση δανείων σημειώνοντας οτι «οι όροι είναι ξεκάθαροι».

Αυτό το κενό θα καλυφθεί από το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα διαθέτει «πυρομαχικά» για να χορηγηθούν δάνεια έως 7 δισ ευρώ. Σημειωτέον μάλιστα ότι σε αυτό το πρόγραμμα τα κριτήρια αξιολόγησης από τις τράπεζες θα είναι πιο «χαλαρά» καθώς η εγγύηση θα καλύπτει το 80% του δανείου κάτι που σημαίνει οτι οι τράπεζες δεν θα ζητούν εξασφαλίσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηριστικά σημείωσε πως «όσοι δεν χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το έτερο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης έως το τέλος του έτους αναμένονται και τα εξής προγράμματα:

  • Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ
  • Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους, 30 εκατ. ευρώ
  • Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής, ύψους 50 εκατ. ευρώ
  • Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ
  • Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας
  • 100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200%.

Ο Άδ. Γεωργιάδης αναγνώρισε την ανάγκη να δοθούν και κεφαλαιακές ενισχύσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, θέμα που συνδέεται με τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. Η Κομισιόν ήδη εξετάζει τους «κανόνες παιχνιδιού» για να μεταφερθεί από τα κράτη στο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η λειτουργία μέσω της ίδρυσης ενός Ταμείου για Δανειακή Συγχρηματοδότηση εταιρειών σε στρατηγικούς τομείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν με άδεια ταμεία τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης

Δηλώνουν ότι εξάντλησαν τη ρευστότητά τους το 43% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το 44% αναφέρουν ότι φοβούνται «λουκέτο» μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα στα καταστήματα νησιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στήριξαν το εμπόριο οι τράπεζες

Αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν περισσότερες από 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιοι κλάδοι έλαβαν στηρίχθηκαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» με εγγυημένα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

Νέο πρόγραμμα με αυξημένες εγγυήσεις από το Δημόσιο που θα επιτρέψει να δοθούν δάνεια σε οικονομικά αδύναμες, μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις και αναστολές δανείων 15 δισ. για 260.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σε εκτεταμένη παροχή διευκολύνσεων στους πελάτες προχώρησαν οι τράπεζες, προχωρώντας σε αναστολές δόσεων και ρυθμίσεις δανείων. Έγιναν δεκτά κατά 75% τα αιτήματα για αναστολή. Στα 17 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις του 2020.