Φώτο: ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Μείωση έως μηδενισμός προκαταβολής φόρου για το 2021

Τι είπε ο υφυπουργός Οικονομικών για την χρηματοδότηση της αγοράς και τις «εμπλοκές» με τα κρατικά δάνεια. Η μείωση εισφορών και φόρων και η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης.

«Θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και εισφορών την τριετία 2021-2023, καθώς θα αρχίσει η απορρόφηση και των ευρωπαϊκών χρημάτων. Όμως, για το 2021 έχουμε  πρόβλημα, καθώς θα έχουμε την επίπτωση από την ύφεση και την μείωση των εσόδων του 2020», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών που είναι αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, «σίγουρα θα κάνουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, που ισοδυναμεί με φοροαπαλλαγή, αλλά τι άλλες δυνατότητες θα υπάρχουν σε έναν δύσκολο και αβέβαιο προϋπολογισμό, καθώς δεν έχουμε εκτιμήσεις με μεγάλη ακρίβεια για το ύψος της ύφεσης, δεν μπορώ να πω ακόμη». 

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερη της φετινής ύφεσης, εκτιμούμε ότι θα είναι στα επίπεδα της ανάπτυξης του 2019, ίσως και λίγο παραπάνω. Η Ελλάδα δεν θα έχει ύφεση πάνω από 10% του ΑΕΠ το 2020, όπως λέμε όχι μόνο εμείς, αλλά και διεθνώς, εμείς εκτιμήσαμε από την αρχή και επιμένουμε ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα είναι μεταξύ 5% και 8% του ΑΕΠ». 

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «αξιολογείται ως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και εξετάζεται να επιστρέψουμε σε αυτό στο τέλος Ιουλίου», προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρξει χρηματοδότηση στην αγορά, αναγνωρίζοντας πως «σε ότι αφορά τα δάνεια με κρατική εγγύηση υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω και των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από τις τράπεζες». 

«Η προκαταβολή φόρου, με βάση αυτά που πιστεύουμε, πρέπει να μειωθεί τόσο, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ζημιά, να μην πρέπει να επιστρέψουν φόρο το 2021, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ζημία να μην πρέπει να πληρώσει τίποτα. Αυτό σημαίνει εξατομίκευση, αυτό δεν γίνεται με γενικά μέτρα. Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kίνητρα από το υπ. Οικονομικών για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Όσοι επιλέγουν ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου θα έχουν συντομότερες προθεσμίες παραγραφής για φορολογικούς ελέγχους, επιδότηση των σχετικών δαπανών τους και πιο γρήγορη επιστροφή φόρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Τέθηκε σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων έως τις 24 Απριλίου. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιες οι προϋποθέσεις για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στην εφορία

Παράταση δύο μηνών για δευτερεύουσες δηλώσεις, όπως συγκέντρωσης κεφαλαίου και χαρτοσήμου και φόρου διαμονής με στόχο την ελάφρυνση του φόρτου των λογιστών για διεκπεραίωση των κρίσιμων δηλώσεων.