Φωτο: Shutterstock

Οι έξι φοροελαφρύνσεις που ψηφίζονται τον Ιούλιο

Ρυθμίσεις για προκαταβολή φόρου έως και στο μηδέν, απαλλαγή αγροτών από τέλος επιτηδεύματος, δόσεις και εκπτώσεις για εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, πληρωμή χρεών της κρίσης σε 12 δόσεις.

Έξι φορολογικές ρυθμίσεις που φέρνουν διευκολύνεις και ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή εντός του Ιουλίου, με στόχο την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της πανδημίας και την οικονομική κρίση που πυροδοτεί.

Το πακέτο περιλαμβάνει περισσότερες δόσεις για τα χρέη που γεννήθηκαν την εποχή του κορωνοϊού και για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 και εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα οι νέες διατάξεις προβλέπουν:

  1. «Κούρεμα» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία που θα δείχνουν το μέγεθος της ζημίας το 2020. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν φέτος ζημιές λόγω της πανδημίας. Η μείωση ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες γράφουν ζημιές λόγω κορονοϊού. Κριτήριο θα αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019. Το βασικότερο σενάριο προβλέπει κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020. Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει και δεύτερη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων ώστε η διαφορά φόρου που θα προκύψει από την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, είτε να συμψηφιστεί με τις τελευταίες δόσεις πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος, είτε να επιστραφεί στον δικαιούχο.
  2. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η απαλλαγή αφορά περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι  εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία από το 2019 και μετά οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος αλλά ειδικά για φέτος θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.
  3. Δυνατότητα να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής τους δήλωσης σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι. Ήδη έχουν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις και σχεδόν 1 στους 3 πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις θα εξοφλήσουν και οι επιχειρήσεις το φόρο εισοδήματος. Μάλιστα οι επιχειρήσεις που έγραψαν κέρδη το 2019 θα έχουν φορολογικό όφελος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 24%.
  4. Τα φυσικά πρόσωπα που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%. Για όσους έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει την έκπτωση και θα συμψηφίσει το ποσό με τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη φορολογική οφειλή.
  5. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  6. Νέα έκτακτη ρύθμιση που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε  δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021, με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει για παράδειγμα αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 250 ευρώ το μήνα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο της ρύθμισης των 24 δόσεων θα κινείται στην περιοχή του 2,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

taxcut
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» οι φοροελαφρύνσεις, ενεργοποιούνται μόνο δύο

Μόνο το «κούρεμα» προκαταβολής φόρου για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και με κριτήριο την απώλεια τζίρου, καθώς και τη μείωση εισφορών κατά μία μονάδα θα θέσει σε εφαρμογή το υπ. Οικονομικών.