Φώτο: Shutterstock

Οι επτά φορολογικές παγίδες για ιδιοκτήτες ακινήτων

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια ή βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, όσοι αγόρασαν ακίνητα και όσοι φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας.

Παγίδες σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί στη συμπλήρωση των κωδικών στα ηλεκτρονικά έντυπα για να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία και έξτρα φόρους από λάθη, παραλείψεις η διασταυρώσεις στοιχείων από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Αναλυτικότερα οι κατηγορίες φορολογούμενων που πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους στην εφορία είναι     

  • Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια. Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου αποκάλυψε περιπτώσεις εκμίσθωσης κατοικιών χωρίς όμως να έχει κατατεθεί το ηλεκτρονικό μισθωτήριο και τα συμβόλαια όπου αναγράφονται το ύψος του μισθώματος και η διάρκεια. Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους μόνο εάν δηλώσουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Για να εισπράξουν το επίδομα οι ενοικιαστές θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή να διορθώσουν τα μισθωτήρια παρατείνοντας τη διάρκεια της μίσθωσης. Τα εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλωθούν θα πρέπει να συμφωνούν με το μίσθωμα στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο.
  • Ιδιοκτήτες με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb. Οι περίπου 60.000 φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019, για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% έως 45%. Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2.
  • Φορολογούμενοι που αγόρασαν ακίνητα.  Θα πρέπει στο φετινό έντυπο Ε1 να δηλώσουν το ποσό των χρημάτων που κατέβαλλαν για την απόκτησή του ακινήτου. Για όσους δικαιολογούν το τεκμήριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά οι υπόλοιποι που δεν μπορούν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο καθώς θα φορολογηθούν με βάση το ύψος του τιμήματος.
  • Φιλοξενούμενοι και φιλοξενούντες. Όσοι φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007- 008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων και τους μήνες φιλοξενίας. Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του Ε1 να δηλώσουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Εάν ένα από τα δύο μέρη δεν το δηλώσει, τότε το σύστημα θα μπλοκάρει την υποβολή της δήλωσης του άλλου. Επισημαίνεται ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2019  περίπου 1,1 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους συγγενικά πρόσωπα, τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη ή φίλους. Την ίδια ώρα πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι και απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας, 
  • Ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στους κωδικούς 125-126 του Ε1 ανείσπρακτα ενοίκια για να γλυτώσουν φόρο 15-45%. Όμως για έχουν την απαλλαγή θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια και να έχουν υποβάλει στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών εξώσεως. Χωρίς τα δικαιολογητικά η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα ποσά που δηλώθηκαν ως ανείσπρακτα. Πέρυσι 9.000 φορολογούμενοι δήλωσαν ότι δεν εισέπραξαν ενοίκια άνω  των 30 εκ. ευρώ
  • Φορολογούμενοι με κενά ακίνητα. Όσοι δηλώνουν στο Ε2 ότι έχουν στην κατοχή τους κατοικίες κενές απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι έμειναν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών με βάση λογαριασμούς της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
  • Φοιτητικές που πληρώνουν ενοίκιο. Οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εάν το 2019 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής εισόδημα θα υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση και θα «χρεωθούν» το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, ανεξάρτητα αν το ενοίκιο το πληρώνουν οι γονείς τους. Αν ο φοιτητής δεν έχει αποκτήσει εισοδήματα θεωρείται εξαρτώμενο μέλος και η φοιτητική κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα. Η φοιτητική κατοικία ανεβάζει το τεκμήριο διαβίωσης για τον γονέα, ο οποίος αν δεν μπορεί να το καλύψει με τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει υψηλότερο φόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.