Φώτο: ΑΠΕ

Άρχισαν οι αιτήσεις για το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής

Άνοιξε η πλατφόρμα στο MyBusinessSupport για την υποδοχή αιτήσεων και θα παραμείνει ανοικτή ως τις 15 Ιουλίου. Τα ποσά των δανείων και η δυνατότητα «κουρέματος».

Τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για φθηνά δάνεια με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από το υπουργείο Οικονομικών έχουν πάνω από 100.000 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, καθώς έχει ανοίξει στο ΜyBusinessSupport της ΑΑΔΕ η πλατφόρμα και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιουλίου.

Τις διαδικασίες, τα κριτήρια και το ύψος της ενίσχυσης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολή σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις  καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταικούρας και Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή  κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20  εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάσει στα 350.000 έως 500.000 ευρώ ενώ υπάρχει η δυνατότητα «κουρέματος» του δανείου που θα λάβει κάποιος απευθείας από το Taxis ανάλογα με το αν θα συνεχιστεί η μείωση των εσόδων του και ύστερα από έναν χρόνο.

Σε όσους μετείχαν και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αφαιρείται το ποσόν που ήδη έλαβαν στην πρώτο κύκλο αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κάτω από 2.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση:

  • Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.
  • Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
  •  Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.
  • Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Παρέχεται δυνατότητα:         

α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση θα πρέπει έως τις 15 Ιουλίου να επισκεφτούν και πάλι την σελίδα "Mybusiness support" και να ζητήσουν τα χρήματα του δανείου που τους έχει εγκριθεί. Το ποσό που θα διατεθεί φτάνει σε 1,06 δις. ευρώ, ενώ ό,τι μείνει υπόλοιπο θα περάσει στον τρίτο κύκλο της  της επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τον Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή ένεση ρευστότητας 5,4 δισ. τον Αύγουστο στις επιχειρήσεις

Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και με εγγύηση κεφαλαίου, καθώς και ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγηθούν τον επόμενο μήνα. Έμφαση σε μικρές και τουριστικές επιχειρήσεις.