ΓΔ: 1430.36 0.70% Τζίρος: 8.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:53:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: Έως 3,8% η μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2020 

Ο οργανισμός ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του να λάβουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη όλου του φάσματος της αγοράς εργασίας.

Τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά εργασίας η πανδημία του κορονοϊού εξετάζει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίζουν να την στηρίζουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο ΟΟΣΑ, όπως και σε όλες του τις εκθέσεις, εξετάζει δύο βασικά σενάρια, το πρώτο ότι η πανδημία έχει «ολοκληρωθεί» και το δεύτερο ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος εντός των επόμενων μηνών. 

Για την Ελλάδα ο οργανισμός εκτιμά ότι η μείωση της απασχόλησης θα κυμανθεί από 3,5% εάν επικρατήσει το πρώτο σενάριο έως 3,8% εάν επικρατήσει το δεύτερο. 

Παράλληλα το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 9,4% στο τέλος του 2020, το υψηλότερο επίπεδο μετά τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930. Η μέση απασχόληση στον ΟΟΣΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,1% έως 5% φέτος, ανάλογα με το αν θα αποφευχθεί ή όχι ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της COVID-19, ενώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% έως 1,6% το 2021. Ακόμη και στο καλό σενάριο, πάντως, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ θα διαμορφωθεί στο 7,7% το επόμενο έτος.

Η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία είχε μειωθεί το 2019 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 0,1 μονάδας στον ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες. Για το 2021, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό (1% έως 1,8%), ενώ για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπει μία αύξηση από 0,3% έως 1,6%. 

Για τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι η απασχόληση θα μειωθεί από 2,6% έως 3,2% φέτος και ότι θα ανακάμψει το 2021 κατά 0,9%, εφόσον δεν υπάρξει και δεύτερο κύμα του κορονοϊού, διαφορετικά θα συνεχισθεί η μείωση (-0,6%). Το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3 έως 2,8 μονάδες φέτος και να μειωθεί οριακά το 2021 (-0,3 μονάδες) αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού, διαφορετικά προβλέπει νέα αύξησή του (0,7 μονάδες).

Η γρήγορη αντίδραση στις μεγάλες προκλήσεις που προκάλεσαν τα μέτρα καραντίνας απαιτεί μία «ηράκλεια προσπάθεια» από την πλευρά των κυβερνήσεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ. «Βραχυπρόθεσμα, η συνέχιση της στήριξης για ορισμένους τομείς παραμένει ζωτικής σημασίας για την προστασία της απασχόλησης και της ευημερίας, αλλά οι μηχανισμοί της αγοράς εργασίας πρέπει να ξαναρχίσουν να λειτουργούν», σημειώνει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μία προσέγγιση που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Πρώτον, η πολιτικής για την αγορά εργασίας πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αποτροπής ενός δεύτερου ισχυρού κύματος της πανδημίας και της προετοιμασίας για αυτό στην περίπτωση που υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η τηλεργασία παραμένει ένας αποτελεσματικός τρόπος εργασίας που περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, που αναφέρει ο ΟΟΣΑ, περίπου η μία στις τρεις δουλειές μπορεί να γίνει από το σπίτι. 

Δεύτερον, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «καθώς το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας ξεδιπλώνεται και η δραστηριότητα ξαναρχίζει, η αγορά εργασίας και η κοινωνική πολιτική πρέπει να προσαρμοστούν για να αντανακλούν τις διαφοροποιούμενες συνθήκες για τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μία γενική και ενιαία στρατηγική στήριξης ήταν δικαιολογημένη, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες είχαν απαγορευθεί και οι εταιρείες και οι θέσεις απασχόλησης δεν θα επεβίωναν χωρίς άμεση στήριξη. Τώρα, οι υπεύθυνοι για την πολιτική αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο να μετακινήσουν την οικονομία από τη δράση έκτακτης ανάγκης, με μαζική και γενική στήριξη, στην ανάπτυξη, όπου η στήριξη πρέπει να είναι διαφορετική, Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα καλύτερα για να διασφαλίζουν ότι αυτοί που έχουν ανάγκη πράγματι βοηθούνται, ενώ θα ενισχύονται τα κίνητρα για επάνοδο στην εργασίας για εκείνους που μπορούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλεί να διευρύνει τις ανισότητες η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τους διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Τι δείχνει έκθεση του ΙΟΒΕ για τη μέτρηση των δεξιοτήτων των μαθητών στην Ελλάδα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2024 αναμένει ο ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα από 1,1% του ΑΕΠ το 2023 στο 2,1% το 2025, κάτι που θα συμβάλει στην ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους από 163% του ΑΕΠ εφέτος στο 152% το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έχει συρρικνωθεί κατά 300.000 άτομα το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα

Το εργατικό δυναμικό παραμένει μικρότερο κατά 7,2% από το 2009 λόγω υπογεννητικότητας και brain drain. Μεγάλο στοίχημα για την οικονομία ο επαναπατρισμός των εργαζομένων που έφυγαν στο εξωτερικό.
Apasxolisi, Employment, Symfonia, Deal
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει την ανάπτυξη η αγορά εργασίας, «πονοκέφαλος» το δημογραφικό

Eurobank: Για πολλοστή χρονιά την τελευταία δεκαετία, η συνεισφορά του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης αναμένεται να είναι θετική και σημαντική. Πρόκληση το δημογραφικό.