Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν οκτώ άνδρες από ρωσικό δικαστήριο για τη συμμετοχή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε το 2022 στη γέφυρα της Κριμαίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειακού στρατιωτικού δικαστηρίου στο Ροστόφ επί του Ντον.
Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» με στόχο τη διάπραξη επίθεσης στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα, που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Η έκρηξη τον Οκτώβριο του 2022 προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές στη γέφυρα.
Το Κίεβο ανέλαβε μετέπειτα την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε οκτώ μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η γέφυρα, μήκους 19 χιλιομέτρων, εγκαινιάστηκε το 2018 από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο για τις ρωσικές αρχές μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Στις 8 Οκτωβρίου 2022, παγιδευμένο φορτηγό με εκρηκτικά εξερράγη στη γέφυρα, προκαλώντας πυρκαγιά σε οκτώ σιδηροδρομικά βυτιοφόρα και καταστροφή δύο τμημάτων της οδικής γέφυρας. Ο οδηγός του φορτηγού ήταν ανάμεσα στα θύματα, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, μετέφερε τα εκρηκτικά εν αγνοία του.
Οι οκτώ άνδρες, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες, δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών από τον Φεβρουάριο. Τον Ιούλιο του 2023, νέα επίθεση με μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα, για την οποία ανέλαβε και πάλι την ευθύνη το Κίεβο, προκάλεσε επιπλέον ζημιές στη γέφυρα.
Έκτοτε, οι ρωσικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα, που αποτελεί βασικό δίαυλο για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού προς την Κριμαία.