ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίλυση διαφορών με την εφορία χωρίς δίκη και με εκπτώσεις έως 75%

Νέα Επιτροπή θα εξετάζει αιτήσεις για επίλυση διαφορών για φόρους ή πρόστιμα οι οποίες θα υποβληθούν ως το τέλος του έτους, ενώ παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης με έκπτωση έως 75% στις διάφορες επιβαρύνσεις.

Τη δυνατότητα σε φορολογούμενους που αμφισβητούν την επιβολή φόρων να λύσουν τις διαφορές τους με την εφορία χωρίς μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες, εξοφλώντας μάλιστα οφειλές με έκπτωση στις διάφορες επιβαρύνσεις 35% έως 75%,δίνει το υπ. Οικονομικών με νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε χθες σε διαβούλευση.

Με τη σχετική διάταξη, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκεται η σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων φορολογικών διαφορών με στόχο την ταχεία επίλυση των διαφορών αυτών, την αποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και την τόνωση των φορολογικών εσόδων.

Η Επιτροπή θα λειτουργεί σε τριμελείς συνθέσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων και θα συγκροτείται από πρόσωπα με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία που θα εξασφαλίζουν τη δίκαιη και αμερόληπτη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Ποιες υποθέσεις εντάσσονται στη νέα ρύθμιση

Ο ιδιώτης διάδικος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία δύναται να υποβάλει αίτηση ενώπιον της νέας Επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς. Εξαιρούνται ρητά από τη νέα διάταξη οι τελωνειακές διαφορές. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Αίτημα μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών φορολογικές διαφορές από πράξεις επιβολής φόρου ή προστίμων, εφόσον αυτές καταστούν εκκρεμείς ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Σημειώνεται, όμως, ότι εξώδικη επίλυση δεν προβλέπεται για όλες τις υποθέσεις αλλά θα εξετάζεται αιτήσεις μόνο όταν αφορούν τους ακόλουθους ισχυρισμούς:

  • Παραγραφή του Δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει το φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει την φορολογική οφειλή.
  • Παραγραφή του Δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
  •  Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.
  • Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η αίτηση εξώδικης επίλυσης αναφέρεται συνοπτικά στους ισχυρισμούς που ήδη περιλαμβάνονται στα κατατεθέντα για τη διαφορά δικόγραφα. Νέοι πραγματικοί ισχυρισμοί που δεν έχουν προβληθεί νομίμως, δεν εξετάζονται από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή ελέγχει τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς με βάση τη νομολογία. Μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλλει δε, σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση στον αιτούντα. Η πρόταση της Επιτροπής περιέχει επαρκή αιτιολογία και κοινοποιείται  στον αιτούντα.

Εάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών. Η αποδοχή επιβεβαιώνεται με την υπογραφή της πρότασης από τον αιτούντα. Μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται.

Η εξόφληση της οφειλής

Το πρακτικό εξώδικης επίλυσης είναι εκτελεστός τίτλος και το αναγραφόμενο σε αυτό ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο. Το πρακτικό επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο, εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο, καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) του κυρίου φόρου που οφείλεται, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του.

Αν δεν τηρηθούν οι όροι του προηγούμενου εδαφίου καθώς και εάν δεν καταβληθούν δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής, η οποία βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο.

Σε περίπτωση μη αποδοχής από τον αιτούντα της πρότασης της Επιτροπής, συντάσσεται πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Το πρακτικό εξώδικης επίλυσης ή το πρακτικό ματαίωσης αυτής κοινοποιούνται άμεσα, με επιμέλεια της γραμματείας των Επιτροπών, στο Δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση.

Με την κοινοποίηση του πρακτικού εξώδικης επίλυσης η υπόθεση τίθεται αυτοδίκαια στο αρχείο με πράξη του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση μη αποδοχής από τον αιτούντα της πρότασης της Επιτροπής και σύνταξης πρακτικού ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης η ανασταλείσα δίκη συνεχίζεται.
 
Η καταβολή του ποσού, το οποίο προκύπτει από τον συμβιβασμό μετά από την καταβολή του ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) της παρ. 7, πραγματοποιείται με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, ως κατωτέρω:

ekptoseis_exodiki_diafora
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία αλλαγή στις αποδείξεις με κάρτα: Πώς θα αποφύγετε το «πέναλτι»

Κανονικά θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος, αναφέρουν πηγές του υπ. Οικονομικών μετά τη σύγχυση από δηλώσεις του Στ. Πέτσα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις και σενάριο για νέα παράταση

Λιγότερες κατά 600.000 σε σχέση με πέρυσι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Αν δοθεί νέα παράταση, όσοι την αξιοποιήσουν χάνουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ δόσεις. Για ποιους εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά.