ΓΔ: 894.78 -1.25% Τζίρος: 72.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
golden_visa
Πηγή: Shutterstock

«Πάγωσε» η Golden Visa: Μόνο 376 άδειες το α’ εξάμηνο

Μετά τη χρονιά - ρεκόρ του 2019, η πανδημία έχει επαναφέρει το πρόγραμμα της Golden Visa στους ρυθμούς του 2016, όταν βρισκόταν στην αρχική φάση του. Κινητικότητα αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Βαρύτατο πλήγμα δέχεται το πρόγραμμα για την Golden Visa και, κατ’ επέκταση, η ελληνική αγορά ακινήτων από την πανδημία του κορονοϊού. Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Business Daily για τις συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι η κινητικότητα περιορίσθηκε στο ελάχιστο και, ουσιαστικά, η χορήγηση αδειών επανήλθε στα επίπεδα του 2016, όταν το πρόγραμμα βρισκόταν στο αρχικό του στάδιο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ως τις αρχές Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 7.825 άδειες σε επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα με το πρόγραμμα για τη «χρυσή βίζα», έναντι 7.449 αδειών στα τέλη του 2019. Δηλαδή, φέτος έχουν εκδοθεί μόλις 376 νέες άδειες, ενώ το 2019, που ήταν και το καλύτερο ως τώρα έτος για το πρόγραμμα, είχαν εκδοθεί 3.339 άδειες. Στην πραγματικότητα οι συναλλαγές που αφορούν φετινές αιτήσεις είναι ελάχιστες και οι περισσότερες νέες άδειες που έχουν καταγραφεί αφορούν αιτήσεις του 2019.

ΕΤΟΣ

ΑΔΕΙΕΣ

2014

364

2015

779

2016

1264

2017

2222

2018

4110

2019

7449

Ιουλ-20

7825

Τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πλήρη κυριαρχία των Κινέζων αγοραστών στο πρόγραμμα για την Golden Visa, καθώς με 5.770 άδειες έχουν «μερίδιο» της τάξεως του 74% στο συνολικό αριθμό των αδειών. Είναι ενδιαφέρον, όμως, ότι δεύτεροι, μετά τους Κινέζους και πάνω από τους Ρώσους, κατατάσσονται οι επενδυτές από την Τουρκία, με 527 άδειες. Στο έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται από Τούρκους αγοραστές για ακίνητα και ταξιδιωτικά έγγραφα της Ελλάδας έχει συμβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες από μεσίτες, η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, δηλαδή οι σκληρές διώξεις αντιφρονούντων που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Κίνα

5770

Τουρκία

527

Ρωσία

363

Λίβανος

159

Αίγυπτος

153

Ιράν

121

Ιράκ

95

Ιορδανία

68

Ουκρανία

63

Συρία

57

Λοιπές χώρες

449

Σύνολο

7825

Οι ελπίδες για επάνοδο της κινητικότητας για το πρόγραμμα Golden Visa στρέφονται πλέον, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αναμένεται ότι θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με έκθεση του κινεζικού ομίλου κτηματομεσιτικών εταιρειών Juwai IQI, η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει έσοδα άνω των 3 δισ. δολ. με το πρόγραμμα της Golden Visa, αλλά φέτος, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για να περιορίσει τη γραφειοκρατία, είναι αδύνατο να εκδοθούν όσες άδειες εκδόθηκαν το 2019. «Περιμένουμε μια αύξηση των αιτήσεων και των εγκρίσεων, όταν λήξουν οι περιορισμοί, πιθανότατα το τελευταίο τρίμηνο του έτους», δηλώνει ο πρόεδρος της Juwai IQI, Georg Chmiel.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»), «η Golden Visa πέρασε και αυτή μια μεγάλη κρίση τους πρώτους μήνες του '20, κυρίως γιατί οι βασικοί μας πελάτες που είναι από την Κίνα, έπαψαν να κάνουν πράξεις, ακριβώς γιατί είχαν καραντίνα και στην Κίνα. Τώρα που ήρθη η καραντίνα από την Κίνα, σιγά - σιγά το πρόγραμμα ξαναπαίρνει μπρος και έχουμε και κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις που θα κάνουν πιο εύκολη τη μεταφορά χρημάτων από την Κίνα και γενικά από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει πάρα πολύ καλά».

Η κυριότερη αλλαγή που έχει προκαλέσει ανακούφιση στην αγορά είναι η δυνατότητα που έχει δοθεί, αναδρομικά μάλιστα από το 2017, να εξοφλούνται οι συναλλαγές αγοράς ακινήτων για Golden Visa μέσω POS ελληνικών τραπεζών, κάτι που επιτρέπει στους Κινέζους αγοραστές να εξοφλούν την αγορά ακινήτων με τραπεζικές κάρτες (πιστωτικές ή χρεωστικές).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «νομάδες» και συνταξιούχους ποντάρει η αγορά κατοικίας

Κίνητρα σε εργαζομένους υψηλών εισοδημάτων που εργάζονται εξ αποστάσεως και σε ξένους συνταξιούχους για εγκατάσταση στην Ελλάδα δημιουργούν προσδοκίες στην αγορά ακινήτων. Ο ρόλος της Golden Visa.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνουν σε μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Σφίγγει κι άλλο ο ελεγκτικός κλοιός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω συμφωνίας της ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO. Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τις αδήλωτες συναλλαγές. Τι προβλέπει πρόσφατη απόφαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτήρια εκατοντάδων εκατομμυρίων με σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή με ΣΔΙΤ 17 σχολικών μονάδων στην Κ. Μακεδονία, ενώ «τρέχει» ο διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας και αναμένονται τρεις για δικαστικά μέγαρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάτωσε» στην Ελλάδα η golden visa, πηγαίνει καλά στην Πορτογαλία

Ξεπέρασε το 95% πέρυσι η έκδοση νέων αδειών σε ξένους αγοραστές ακινήτων, ενώ στην Πορτογαλία οι απώλειες ήταν ελάχιστες και έχει πετύχει συνολικά πολύ μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων με λιγότερες άδειες.