ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
house
Shutterstock

Κόντρα κυβέρνησης - Θεσμών για την επιδότηση δανείων α' κατοικίας

«Σύννεφα» στη διαπραγμάτευση που αρχίζει σήμερα για το κλείσιμο της 7ης αξιολόγησης, καθώς η Κομισιόν επιμένει σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επιδότηση δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Σε αρκετά βαρύ κλίμα και με τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία να εξαντλούνται, αρχίζει σήμερα η 48ωρη εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης δανείων κύριας κατοικίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο παραμένουν σε πολύ μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει σε ένα πρόγραμμα - «γέφυρα», διάρκειας 9 μηνών, το οποίο θα ανακουφίσει με υψηλή επιδότηση δόσεων σε δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας όλους τους δανειολήπτες που «χτυπήθηκαν» από την κρίση του κορονοϊού και έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αντίθετα, όμως, οι Θεσμοί επιμένουν σε δύο σημαντικές ενστάσεις, που, εφόσον υιοθετηθούν, θα αλλάξουν εντελώς τη φύση του σχεδιαζόμενου προγράμματος: αφενός, ζητούν να πάρουν την επιδότηση μόνο όσοι καταλήξουν πρώτα σε μια συμφωνία με την τράπεζα για την αναδιάρθρωση του δανείου τους, κάτι που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα επιδοτηθεί θα έχουν οι τράπεζες.

Αφετέρου, οι Θεσμοί ζητούν να κλείσει η περίμετρος των δυνητικά δικαιούχων, που με βάση την πρόταση του υπ. Οικονομικών θα μπορούσαν να φθάσουν και τους 300.000. Για να γίνει αυτό, ζητούν να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι τις επιδοτήσεις θα λάβουν τελικά μόνο όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και κατοικίες μικρής αξίας.

Αυτές οι διαφωνίες έχουν ήδη καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα υποβάλλονταν μέσα στον Ιούλιο. Άλλωστε, χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, αφού οι Θεσμοί επιμένουν ότι, σε κάθε περίπτωση, στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να λήξει η ισχύς του νόμου την προστασία της πρώτης κατοικίας και αμέσως μετά να «τρέξει» το πρόγραμμα - «γέφυρα», μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος. Και για τον πτωχευτικό νόμο, η συζήτηση που αρχίζει σήμερα με του Θεσμούς έχει καθοριστική σημασία, αφού θα πρέπει να ψηφισθεί πριν το τέλος του μήνα.

Εκτός από τα τραπεζικά προαπαιτούμενα, ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί και πάλι είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, που παραμένουν αμείωτα στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα έχει δεσμευτεί κατ' επανάληψη ότι θα τα μειώσει. Αλλά προαπαιτούμενα τα οποία θα εξεταστούν είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας και φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις όπου οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι νέες δημοσιονομικές προβλέψεις

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στους Θεσμούς τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία, που αναδεικνύουν και το μέγεθος της ζημιάς από την πανδημία. Η υστέρηση στις εισπράξεις τον Ιούνιο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Μάιο καθώς καταγράφεται πτώση της τάξης του 40% έναντι 33,5% τον προηγούμενο μήνα. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι και τον Ιούνιο υπάρχει  επίπτωση λόγω του lockdown ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τον Ιούλιο, αν δεν ξεκινήσει εγκαίρως η εισροή των πόρων από τα κοινοτικά ταμεία.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί δυσμενώς την εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος, τοποθετώντας τον πήχη υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ λόγω και της πρόσθετης απώλειας εσόδων από τη σχεδιαζόμενη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Κρίσιμος παράγοντας για τη πορεία των φορολογικών εισπράξεων θα είναι και η ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα έως το Φεβρουάριο του 2021 ενώ του ΕΝΦΙΑ ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται και αυτή στο τέλος Φεβρουαρίου. Τα αρμόδια στελέχη φοβούνται το ενδεχόμενο λόγω οικονομικής στενότητας να υπάρξει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών τη στιγμή μάλιστα που το φορτίο είναι πολύ βαρύ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας καθώς και τις δόσεις από τις ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί αλλά και τις τρέχουσες.   

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 δεν θα συζητηθεί τώρα, αλλά τον Οκτώβριο με την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την τρέχουσα καθώς θα επηρεάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας. Εκείνο το διάστημα θα συζητηθεί με τους θεσμούς και το τελικό σχέδιο της πρότασης από την ομάδα Πισσαρίδη στο οποίο θα περιγράφονται οι στρατηγικές επιλογές για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ιεράρχηση των τομέων και των κλάδων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η ενέργεια, η πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και η υγεία στους οποίους θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των ευρωπαϊκών κονδυλίων (32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος στην κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών για τη στήριξη δανειοληπτών

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η τελευταία πρόταση των τραπεζών για 30.000 δανειολήπτες εξαντλεί τα όρια της αντοχής τους, όπως επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Θα μπουν και ενήμεροι δανειολήπτες στον Εξωδικαστικό.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν επιδότηση έως 600 ευρώ για δάνεια με ενέχυρο α' κατοικίας

Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών. Οι επιδοτήσεις καλύπτουν όλους τους πληττόμενους, με δάνεια εξυπηρετούμενα και μη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Κυρίαρχος στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει 5πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη, με τη δημοσιονομική πειθαρχία να αποτελεί πυλώνα της οικονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στην περιουσία του κράτους: Από καρέκλες μέχρι τα... F-16

Για πρώτη φορά το Δημόσιο προχωρά στην καταγραφή της περιουσίας του. Η καταγραφή αφορά στα πάντα, από κομπιούτερ και έπιπλα, μέχρι ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα και οπλικά συστήματα.