ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Χρ. Σταϊκούρας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ρύθμιση για την α' κατοικία

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πολιτών που έχουν αποδεχθεί την συνολική ρύθμιση και αναφέρει πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας.

Να αξιοποιήσουν οι πολίτες την ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό εκείνων που έχουν αποδεχθεί τη συνολική ρύθμιση. Ο υπουργός, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Ιωάννη Στουρνάρα, επί της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2019 σημείωσε πως θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας που θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις.

«Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου 2020, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στον νόμο που -όπως είπε - έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και βελτίωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα εξέλιξη, καθώς μόνο 273 πολίτες αποδέχθηκαν τη συνολική ρύθμιση ενώ προ τεσσάρων εβδομάδων ήταν μόλις 124. Είναι μικρό το ποσοστό μπροστά στο σύνολο των αιτήσεων που γίνονται, «αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους «θα προχωρήσουμε σε ολιστική προσέγγιση (του θέματος), ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας. Αυτό θα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις, καμία (ευκαιρία) για κακοπληρωτές, και ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά».

Για το θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, ο κ. Στουρνάρας είχε πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι κακό, αλλά τα ποσοστά μεταβολής του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τη μεταβολή της παραγωγικότητας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση

Σε νομοθετική πρωτοβουλία θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την παράταση του πλαισίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα μειωθεί το ενοίκιο και για επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μείωση του ενοικίου κατά 40% για την επαγγελματική στέγη και για τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, ενώ και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του ενοικίου.
Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις αναστολής στα δάνεια πρώτης κατοικίας

Τα συναρμόδια υπουργεία θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από τη πανδημία του κορονοϊού και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ και μετά θα τα στείλουν στις τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων για να προχωρήσουν στην αναστολή των πληρωμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι πληρωμές της κρατικής επιδότησης για την διάσωση της πρώτης κατοικίας

Οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να διενεργούν τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 7 ευνοϊκές αλλαγές στην προστασία α' κατοικίας

Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ για να διευκολύνει ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλες τις αιτήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.