Φωτο: Shutterstock

Φορολογικό κίνητρο για μείωση ενοικίων ζητούν έμποροι - ιδιοκτήτες

Να καθιερωθεί επιστροφή 30% της απώλειας των ιδιοκτητών μέσω εφορίας και για τις μειώσεις μισθωμάτων που θα συμφωνηθούν οικειοθελώς ζητούν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΠΟΜΙΔΑ.

Κοινή πρωτοβουλία αναλαμβάνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για το θέμα των ενοικίων, ζητώντας από την Πολιτεία να νομοθετήσει την ήδη ισχύουσα για τις αναγκαστικές μειώσεις φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας των ενοικίων, ως κίνητρο και για όσες μειώσεις μισθωμάτων έως 40% συμφωνηθούν οικειοθελώς μεταξύ ιδιοκτητών κι ενοικιαστών, έως το τέλος του έτους. Οι δύο πλευρές απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία, μένοντας πιστοί στο πνεύμα της κυβέρνησης και αναμένουν την ανταπόκριση της. 

Η συννενόηση τέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας των δύο συλλόγων, με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στ. Παραδιά, να σημειώνει ότι ενοικιαστές κι ιδιοκτήτες οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να ανταπεξέλθουν στην «μεγάλη περιπέτεια» που διέρχεται ο εμπορικός κόσμος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο διάλογος με τον ΕΣΑ υπήρξε μακρύς, με κοινή ωστόσο συνισταμένη την ανάγκη παρέμβασης του κράτους με διορθωτικές κινήσεις, ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν την ζημιά. Έτσι, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η κυβέρνηση θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα προστατεύσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους αλλά και την κτηματαγορά από ένα καταστροφικό πισωγύρισμα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Στ. Καφούνης, σημείωσε ότι πίσω από την πρωτοβουλία στοιχίζονται οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, τα μέλη των οποίων βιώνουν μία κατάσταση άνευ προηγουμένου, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων υποχωρεί κατά μέσο όρο 20%, από την επανέναρξη της λειτουργίας τους και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων ειδικά για τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την κάμψη του τουρισμού, και εξέφρασε την άποψη ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021, η αγορά θα είναι σε θέση να επανέλθει στην φυσιολογική κατάσταση, «εφόσον η ζημιά θα έχει μοιραστεί δίκαια».

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να μην υπάρξει ένα νέο κύμα λουκέτων, απολύσεων κι αδιάθετων ακινήτων, το επόμενο διάστημα, αλλά και η αποφυγή εξώσεων και δικαστικών περιπετειών, ενώ ειδικά για την ΠΟΜΙΔΑ, το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα που πιέζει τους ιδιοκτήτες και πρέπει να εξομαλυνθεί. 

Τέλος, αναφερόμενος στην αγοραστική κίνηση κατά την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, ο κ. Καφούνης σημείωσε ότι υπήρξε μάλλον απογοητευτική και παρότρυνε τους καταναλωτές που εμφανίζονται διστακτικοί και ανασφαλείς να επωφεληθούν από τις προσφορές των καταστημάτων που πλέον αγγίζουν ακόμη και το 70%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητούνται διευκρινίσεις για την προαιρετική μείωση ενοικίων

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να μπει οριστικό τέλος στις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων και να υπάρξει φορολογική επιβράβευση των οικειοθελών μειώσεων με βάση συμφωνίες ιδιοκτητών-ενοικιαστών.