ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ανακοίνωση των ρυθμίσεων για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ζητούν ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ

Την άμεση ανακοίνωση των ρυθμίσεων για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ζητούν με κοινή επιστολή τους η ΠΟΜΙΔΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Την ανακοίνωση των ρυθμίσεων για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα, τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θεόδωρο Σκυλακάκη και προς τον διοικητή της ΑΔΕΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Στην επιστολή τους επίσης ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ επισημαίνουν ότι η μεταγενέστερη εξαίρεση των εκμισθωτών - νομικών προσώπων από τις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων, «θίγει καίρια το εμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα όπως ασφαλιστικά ταμεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία κ.λπ., με αποτέλεσμα οι διοικήσεις τους, να μην έχουν κανένα κίνητρο, όπως οι ιδιώτες, για μείωση των μισθωμάτων» και καλούν το υπουργείο να αποκαταστήσει άμεσα «τη βαρύτατη αυτή αδικία, της οποία θύματα είναι ουσιαστικά και οι δύο πλευρές, δεδομένου ότι πολλά ακίνητα κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν από τους μισθωτές τους, ακριβώς εξαιτίας της απαράδεκτης αυτής εξαίρεσης».

ζητάνε την υπαγωγή και των νομικών προσώπων - εκμισθωτών στις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή των ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ:

«Αξιότιμε κοι Υπουργοί, κε Διοικητά,

Με τον ν. 4722/2020 νομοθετήθηκε για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 η φορολογική επιστροφή του 12% των μειώσεων ενοικίων ελάχιστου ποσοστού 30%, με βάση προαιρετικές συμφωνίες ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Η απόφαση για το ποιές μισθώσεις υπάγονται στη ρύθμιση αυτή, εκδόθηκε μόλις την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, και προς κατάπληξή μας καλύπτει τις μισθώσεις του λιανεμπορίου μόνον για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως και για τις συνεχιζόμενες υποχρεωτικές μειώσεις κατά 40% στα μισθώματα πέντε κατηγοριών "πληττομένων" δραστηριοτήτων. 

Με δεδομένο ότι τα μισθώματα είναι καταβλητέα στην αρχή κάθε ημερολογιακού μήνα, η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε περί του τι θα ισχύσει τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές και δεν έχει ευνοήσει την κοινή επιθυμία μας για αθρόα σύναψη συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων ενοικίων. 

Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να ανακοινώσετε άμεσα τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, και ειδικότερα να διευκρινίσετε τι θα ισχύσει για τις μισθώσεις του εμπορίου κατά το επόμενο τρίμηνο, ώστε να μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενες πλευρές γνωρίζοντας τι θα ισχύσει τελικά για το υπόλοιπο του νομοθετημένου τετραμήνου, και να συμφωνήσουν στις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, δηλώνοντάς τις εγκαίρως στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. 

Επίσης επισημαίνουμε ότι η μεταγενέστερη εκ μέρους σας στοχευμένη εξαίρεση των εκμισθωτών - νομικών προσώπων από την παραπάνω ευεργετική ρύθμιση, θίγει καίρια το εμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα όπως ασφαλιστικά ταμεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία κ.λπ., με αποτέλεσμα οι διοικήσεις τους, να μην έχουν κανένα κίνητρο, όπως οι ιδιώτες, για μείωση των μισθωμάτων. Σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε τη βαρύτατη αυτή αδικία, της οποία θύματα είναι ουσιαστικά και οι δύο πλευρές, δεδομένου ότι πολλά ακίνητα κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν από τους μισθωτές τους, ακριβώς εξαιτίας της απαράδεκτης αυτής εξαίρεσης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητά τον τερματισμό μείωσης των ενοικίων και έναρξη διαλόγου η ΠΟΜΙΔΑ

Την έναρξη διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων – μισθωτών, καθώς και την άμεση ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει κατά το μήνα Ιούνιο ζητά με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.
lockdown, koronoios, katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα ανακούφισης και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ

Η ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων με επιστολή της ζητά από την κυβέρνηση να ορίσει άμεσα για ποιες επιχειρήσεις θα ισχύσει η μείωση ενοικίου κατά 40% ώστε να καταβληθεί εγκαίρως το 60% στους ιδιοκτήτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά αυτόματους συμψηφισμούς περσινών αποζημιώσεων μειώσεων ενοικίων

Επίσης, ζήτησε να δημοσιευτούν ΚΑΔ μειώσεων ενοικίων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ή να διευκρινιστεί ότι δεν υφίστανται μειώσεις για τους μήνες αυτούς, να εκκαθαριστούν και να καταβληθούν όλα τα εκκρεμή ποσά αποζημιώσεων των τελευταίων μηνών.