ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

Το σχέδιο ολικής... ανακαίνισης του ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος

Συντελεστές παλαιότητας πολλών ταχυτήτων, αλλά και κριτήρια όπως οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, θα επηρεάζουν την φορολογική επιβάρυνση κάθε ακινήτου. «Παγώνει» το σχέδιο μείωσης κατά 8%.

Παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της αναδιάταξης του καθεστώτος για τον υπολογισμό του φόρου ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο και με στόχο την απορρόφηση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών την 1-1-2022.

Την ίδια ώρα, παγώνει η κυβερνητική δέσμευση για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% από το νέο έτος ενώ προωθείται η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα των τελευταίων 2.167 περιοχών και έτσι το ποσοστό κάλυψης θα φθάσει στο 100% των ακινήτων όλης της χώρας από 98% που είναι σήμερα.    

Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα το μοναδικό κριτήριο είναι η ηλικία του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται «σπάσιμο» των κλιμακίων σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Σημειώνεται ότι, με βάση το ισχύον  καθεστώς, στο ποσό που προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου εφαρμόζονται 6 συντελεστές παλαιότητας που κυμαίνονται από 1,00 για ακίνητα άνω των 26 ετών και φθάνουν έως το 1,25 για ακίνητα έως 4 έτη. Δηλαδή οι συντελεστές παλαιότητας προσαυξάνουν το ποσό του φόρου εκτός της περίπτωσης που η ηλικία του ακινήτου ξεπερνά τα 26 έτη. Για παράδειγμα αν ο κύριος φόρος με βάση τη κλίμακα είναι 500 ευρώ και η παλαιότητα του ακινήτου 3 έτη το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου ανέρχεται σε 625 ευρώ (500Χ1,25).  

Όσον αφορά την άλλη παράμετρο του ΕΝΦΙΑ, που είναι οι συντελεστές ορόφου, προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για διορθωτικές κινήσεις.

Αποφυγή επιβαρύνσεων

Πάντως το καυτό μέτωπο που έχει μπροστά του το υπουργείο Οικονομικών είναι με ποιο τρόπο θα αποτραπεί το «φούσκωμα» του λογαριασμού για το κύριο φόρο του 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Με πλοηγό ότι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή οι εισπράξεις του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2,1 δις. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα που εκτιμώνται σε 400 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια προκειμένου να μην αυξηθεί το φορολογικό βάρος για ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας.

Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της άσκησης προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και από το οποίο θα προκύψουν τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια και ο χάρτης των μεταβολών στη φορολογία. Ωστόσο το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο καθώς απαιτεί χειρουργικές επεμβάσεις σε χιλιάδες ζώνες σε όλη τη χώρα όπου καταγράφονται αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές που οδηγούν σε μετάβαση του ακινήτου σε υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι στις αρχές του 2022 όταν θα τρέξει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και οι οποίοι θεωρούνται αναχρονιστικοί καθώς παραμένουν αμετάβλητοι από το 1985.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ ο συντελεστής παλαιότητας απομειώνει τις αξίες των οικοδομών ως εξής:

  • Των κατοικιών κατά 5% ανά πενταετία και μόνον έως 40% (δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του '50 και του '60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του '80).
  • Των επαγγελματικών ακινήτων κατά 5% ανά πενταετία και μόνον έως 20% (δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!).
  • Των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ κατά 5% ανά πενταετία και μόνον έως 20% (με την εφαρμογή του «συντελεστή νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων).

Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για διάταξη-«παγίδα» που πρέπει να καταργηθεί άμεσα, καθώς η πολεοδομική τακτοποίηση έστω και ενός τ.μ. μηδενίζει την παλαιότητα του ακινήτου και επαυξάνει την αξία του φορολογώντας το ως νεόδμητο.

Πρόβλημα υπάρχει και με τους συντελεστές εμπορικότητας που απηχούν το πόσο εμπορικός είναι ένας δρόμος σε κάθε σημείο του καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι διαφορετικοί για κάθε πλευρά. Για παράδειγμα στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, η αριστερή πλευρά (με κατεύθυνση προ την Ομόνοια)  έχει υψηλότερο συντελεστή εμπορικότητας από τη δεξιά πλευρά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές σε κλιμάκια, συντελεστές

Συγκροτείται η ειδική ομάδα στο υπ. Οικονομικών που θα παρουσιάσει προτάσεις. Στόχος, να μην φέρουν αλλαγές στη φορολογική επιβάρυνση οι πρόσφατες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές τιμές

«Παγώνει» προσωρινά φέτος ο ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του περυσινού για όσους ιδιοκτήτες δεν είχαν μεταβολές περιουσίας, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες μεγάλες επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα ανοικτά για αναβολή στις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια είναι να προχωρήσει φέτος η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές σ' όλη τη χώρα και το 2022 να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ.