Φωτο: Shutterstock

«Μπόνους» 1 δισ. το χρόνο στο ΑΕΠ από τις ιδιωτικοποιήσεις

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μεγάλες επενδύσεις έφεραν οι ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΙΟΒΕ. Στα 5,6 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας διαδραματίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι πρόσθεσαν στο ΑΕΠ 1 δισ. ευρώ ετησίως, την περίοδο 2011 - 2019, όπως αναφέρει μελέτη του ΙΟΒΕ, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι για κάθε ευρώ αρχικού εσόδου από ιδιωτικοποιήσεις επενδύεται στην οικονομία 1,02 ευρώ.

Η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, με τίτλο «Η μακροοικονομική και κοινωνικοοικονομική επίδραση του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου», καταγράφει χαρακτηριστικά ότι κατά 384 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε το ΑΕΠ της χώρας από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μεσοπρόθεσμα και δημιουργούνται έως 5,8 χιλ. επιπλέον θέσεις εργασίας σε έτη με αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.

Επίσης, από τα περιφερειακά αεροδρόμια η επίδραση στο ΑΕΠ ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ δημιουργώντας πάνω από 10 χιλ. θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα, ενώ από την επένδυσή στο Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης το ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 50 εκατ. ευρώ, με περίπου 1.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, ενώ 1,4 χιλ. επιπλέον θέσεις εργασίας, σε βάθος χρόνου θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενισχύοντας ως 86 εκατ. ευρώ επιπλέον το ΑΕΠ.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Νίκο Βέττα και στελέχη του Ιδρύματος, παρουσία του Εκτελεστικού Πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρη Ξενόφου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου, κ. Ριχάρδου Λαμπίρη, σε διαδικτυακή εκδήλωση. Την παρουσίαση προλόγισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Βέττας, τόνισε πώς πως οι ιδιωτικοποιήσεις ενίσχυσαν το ΑΕΠ κατά ένα δισ. ετησίως την περίοδο 2011 – 2019 με μέση επίπτωση απασχόλησης τους 20.000 απασχολούμενους και λειτούργησαν ενισχυτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σε κάθε 1 ευρώ εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις αντιστοιχούν 1,02 ευρώ παγίων επενδύσεων στο σύνολο της οκονομίας.

Σημαντικό μέρος της επίδρασης των ιδιωτικοποιήσεων προήλθε από επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζεται ότι περίπου 5,6 δισ. ευρώ πάγιες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από το 2011 έως και το Β’ τρίμηνο του 2019 μπορούν να αποδοθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

Οι επιδράσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν περιορίζονται στο χρονικό διάστημα που ολοκληρώνεται κάθε συναλλαγή, αλλά εκτείνονται χρονικά στο μέλλον και σε πολλές περιπτώσεις ενισχύονται διαχρονικά με αποτέλεσμα να ενισχύεται σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από τους νέους διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων, ενώ αλλάζει και το επιχειρηματικό υπόδειγμα διαχείρισης, συχνά και με την υιοθέτηση συστημάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Τέλος, μέσω των διασυνδέσεων με άλλες παραγωγικές διαδικασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η αυξημένη δραστηριότητα λόγω ιδιωτικοποίησης επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας.

Σταϊκούρας: Καταλύτης για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο ένα μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων, αλλά κυρίως έναν καταλύτη για τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, και συνολικά την επίτευξη υψηλής οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου είναι μεγάλα, διαχέονται σε πολλά επίπεδα, και εκτείνονται σε βάθος χρόνου», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι «ακόμα και μέσα στη δίνη του κορονοϊού, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αποδεικνύουν:

  • η συνέχιση, παρά τις αντίξοες διεθνές συνθήκες, αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι η Μαρίνα Αλίμου κ.ά.,
  • και η χθεσινή ψήφιση στη Βουλή διατάξεων με τις οποίες προωθείται η επένδυση στο Ελληνικό, αίρονται σημαντικά εμπόδια που καθυστερούσαν την αξιοποίηση καίριων περιφερειακών λιμένων της χώρας – όπως των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Βόλου – και διευκολύνεται η διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών».

Ξενόφος: Κρυμμένη υπεραξία

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ: «Η μελέτη αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων καθ’ όλη την διάρκεια των ετών που προηγήθηκαν, η οποία δεν καταγράφει απλώς το οικονομικό αποτέλεσμα του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά αναδεικνύει μια κρυμμένη υπεραξία. Την κληρονομιά που αφήνουμε πίσω μας, μέσω της ωρίμανσης της περιουσίας του δημοσίου με δανειοδοτικές και διοικητικές παρεμβάσεις, την εξοικονόμηση πόρων, τον λειτουργικό μετασχηματισμό των εταιρειών, την ανάταση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στους κλάδους της ενέργειας και του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Είναι η απόδειξη ότι η τεχνογνωσία, η τεχνοκρατική αντίληψη, ο σχεδιασμός, αλλά και το όραμα μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπηρετήσουν τον στόχο της εθνικής ανάπτυξης. Το αμέσως επόμενο διάστημα και κυρίως οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την ανάκαμψη και το αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας. Είναι χρέος μας να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επενδυτικές ευκαιρίες, με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης, υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα».

Λαμπίρης: Απόδειξη του αναπτυξιακού έργου του ΤΑΙΠΕΔ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, σημείωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ αποτελούν την πιο ισχυρή απόδειξη του αναπτυξιακού έργου που επί χρόνια παράγει το ΤΑΙΠΕΔ. Τα σημαντικά και μακροχρόνια πολλαπλασιαστικά οφέλη της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για την οικονομία και την κοινωνία αναδεικνύονται σήμερα με τη σφραγίδα αξιοπιστίας του ΙΟΒΕ. Η ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί κομβικό πυλώνα για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα. Για αυτό και στο ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, μεθοδικότητα και διαφάνεια να επικοινωνούμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, να προσελκύουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να στηρίζουμε την υλοποίησή τους για μια νέα, σύγχρονη Ελλάδα».

Ο αντίκτυπος των ολοκληρωμένων ιδιωτικοποιήσεων

Η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ) έχει ήδη οδηγήσει σε θεαματική αύξηση του όγκου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εγκαθιστώντας το λιμάνι του Πειραιά στην 4η θέση στην Ευρώπη (από 17η θέση το 2007) και στην 1η θέση στη Μεσόγειο. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, ο αντίκτυπος από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να ανέλθει σε €375 εκατ. σε ορίζοντα δεκαετίας από €90 εκατ. το 2018, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση υπερβαίνει τις 1,6 χιλ. θέσεις εργασίας το 2018, ενώ αναμένεται να φτάσει τις 5,5 χιλ. θέσεις εργασίας.

Ισχυρές επιδράσεις στην οικονομία καταγράφονται και στην περίπτωση της παραχώρησης της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αερολιμένων στην Fraport Greece. Για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την επέκταση των υποδομών των αεροδρομίων, η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα €463 εκατ. ως το τέλος του 2020. Σε ορίζοντα δεκαετίας από την ιδιωτικοποίηση η ετήσια επίδραση στο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τα €630 εκατ., ενώ σε όρους απασχόλησης αναμένεται να ανέλθει σε 11,6 χιλ. θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, μαζί με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη ριζική αναβάθμιση του, εκτιμάται ότι η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ ανέρχεται σε €107 εκατ. το 2018, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των €50 εκατ. σε ορίζοντα δεκαετίας.

Στην περίπτωση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της FSI στην παροχή σιδηροδρομικών υπηρεσιών αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένα λειτουργικά έσοδα κατά 27% για την κοινή εταιρεία στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου, εφόσον η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό δεν έχει μακροχρόνιες επιδράσεις.

Τέλος, σημαντικές είναι οι προοπτικές για ισχυρές θετικές κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις και από την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας. Η εισροή νέων κεφαλαίων, η ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από στρατηγικούς επενδυτές με μακροχρόνιο όραμα για τη λειτουργία των περιφερειακών λιμένων μπορεί να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην ουσιαστική αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη του διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας ενώ στο αμέσως επόμενο «κύμα» στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για το Ηράκλειο και το Βόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» για τα τρία περιφερειακά λιμάνια

Οι προσφορές για την πώληση των οργανισμών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και για την 40ετή παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα του λιμανιού της Καβάλας θα κατατεθούν στις 2 Οκτωβρίου.