ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Στήριξη για τις τράπεζες η στροφή των Ελλήνων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου

Μεγάλο μερίδιο των καταθετών «γυρίζει την πλάτη» στις προθεσμιακές καταθέσεις και προτιμά αυτές όψεως ή ταμιευτηρίου, οι οποίες, όμως, είναι λιγότερο «δαπανηρές» για τις τράπεζες. 

Εν τω μέσω της πανδημίας, των φόβων για αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) και φυσικά ενδεχόμενο σοβαρό πλήγμα στην κερδοφορία τους, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και μία «ελπίδα» στο βάθος του παραπάνω τούνελ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's. 

Σε σημείωμά του, στην τακτική μελέτη του «Credit Outlook», ο οίκος εξετάζει αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με τις καταθέσεις για τον μήνα Μάιο. 

Όπως διαπιστώνει η Moody's σημειώνεται σαφής στροφή των καταθετών σε λογαριασμούς όψεως ή ταμιευτηρίου και απόσυρση από προθεσμιακές καταθέσεις, μία κίνηση η οποία ευνοεί τις τράπεζες, καθώς μειώνει το κόστος γι' αυτές, με δεδομένα τα πολύ χαμηλότερα επιτόκια που δίνουν στις καταθέσεις όψεως ή ταμιευτηρίου. 

 

«Τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται στις «απλές» καταθέσεις για τις οποίες τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι προθεσμιακές καταθέσεις τον Μάιο έφθαναν στο 34% του συνόλου των καταθέσεων τον νοικοκυριών από 41% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017», σημειώνει ο οίκος. 

Τονίζει ακόμη ότι το μέσο κόστος των νέων καταθέσεων όψεως για τις τράπεζες έφθασε τον Μάιο στο 0,13% από 0,58% που ήταν στα τέλη του 2015. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

Σαφώς η στροφή στις καταθέσεις όψεως από τους Έλληνες δεν γίνεται άνευ σημαντικού λόγου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου προτιμούν να λαμβάνουν ακόμη και μηδενικό επιτόκιο αλλά να μπορούν ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν η ρευστότητά τους με αναλήψεις παρά να έχουν «δεσμεύσει» τα κεφάλαιά τους ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. 

Παράλληλα ο οίκος αναφέρει - εκ νέου βάσει των στοιχείων της ΤτΕ- ότι το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 3,1% τον Μάιο έναντι 5,3% στα τέλη του 2015, ενώ στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,3% έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η Moody's υποστηρίζει ότι «η μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και του κόστους των καταθέσεων, σε συνδυασμό με το φθηνό χρήμα που μοιράζει η ΕΚΤ, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τα περιθώρια κέρδους αλλά και την κερδοφορία τους τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί είναι αισιόδοξοι οι τραπεζίτες, τι εκτιμούν για κέρδη και κεφάλαια

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τους, τόνισαν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν διαθέτοντας ισχυρή κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρά «σήματα» αισιοδοξίας από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες

Θα βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού και θα ενισχύσουν την κερδοφορία με νέες χορηγήσεις δανείων, παρά την κάμψη της ανάπτυξης το 2022. Βελτιώνεται η απόδοση κεφαλαίου, προοπτικές για διανομή μερισμάτων.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το stress test

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η Alpha Bank εμφάνισε την μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.