Φώτο: Shutterstock

Handelsblatt: Η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει αναφορά στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών μετά την κρίση και την αύξηση των κερδών τους, και την επιστροφή των καταθέσεων σε συνδυασμό με την μείωση των «κόκκινων δανείων».

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει αναφορά στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών μετά την κρίση και την αύξηση των κερδών τους, και την επιστροφή των καταθέσεων σε συνδυασμό με την μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο με τίτλο “Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες” σημειώνει πως «Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την κερδοφορία τους, στην οποία συμβάλλει και το ράλι για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου». Παράλληλα σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχασαν μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας, όμως πλέον η κεφαλαιακή τους επάρκεια κρίνεται ικανοποιητική καθώς φτάνει το 16% που είναι και ο μέσος όρος του τραπεζικού κλάδου.

Όπως επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον σημειώνει την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τις δαπάνες τους με το κλείσιμο υποκαταστημάτων και μείωση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο της Handelsblatt, οι τεσσέρις συστημικές τράπεζες μείωσαν κατά 2.500 τις θέσεις εργασίας, ενώ φέτος επιδιώκουν αυτός ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 4.000 θέσεις.

Για τα «κόκκινα δάνεια» η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως μέχρι τα τέλη του 2021, οι τέσσερις τράπεζες στοχεύουν να τα περιορίσουν στα 25 δισ. Ευρώ, με την δημιουργία μιας Bad bank και οι εγγυήσεις του Δημοσίου να είναι απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη του στόχου.

Παράλληλα καταγράφεται και σημαντική βελτίωση στην επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι τόσο εταιρίες, όσο και ιδιώτες διαθέτουν ακόμα σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο σε τράπεζα για παραβίαση της νομοθεσίας περί ακατάσχετου λογαριασμού

Πρόστιμο 110.000 ευρώ επέβαλε σε πιστωτικό ίδρυμα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς και καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να επιστήσει την προσοχή στις τράπεζες- μέλη της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΕ): Η ψυχολογία της οικονομίας της αγοράς έχει βελτιωθεί

"Περάσαμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά η περίοδος των capital controls μόνο με στίβο μάχης μπορεί να προσομοιάσει" τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση καταθέσεων για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση για το δημόσιο

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 1,4 δισ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Τα μέτρα στήριξης ροκάνισαν τις καταθέσεις του Δημοσίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξαν τη στρόφιγγγα οι τράπεζες στις επιχειρήσεις: Ένεση 2 δισ. ευρώ

Μεγάλη αύξηση των ροών δανεισμού στις επιχειρήσεις κατά 1,859 δισ. ευρώ καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο, καθώς οι τράπεζες στήριξαν τον επιχειρηματικό τομέα ενόψει της κρίσης. Αξιοσημείωτη και η αύξηση των καταθέσεων.