Φωτο: Shutterstock

Ποια μεγάλα deal «τρέχουν» στην αγορά ακινήτων

Έντονη κινητικότητα στον χώρο του real estate εμπορικών ακινήτων, με ύπαρξη ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για προνομιακά ακίνητα αλλά και με δυσκολίες λόγω κρίσης.

Ζωηρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για κτίρια που βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες, ή προσφέρουν σημαντικές προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών, μέσω αναβαθμίσεων, ή αλλαγής χρήσης. Δεν είναι λίγες, πάντως, και οι μεγάλες συναλλαγές της αγοράς ακινήτων που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hines, σε συνεργασία με την Henderson αγόρασε πέντε ξενοδοχεία, δυναμικότητας 1.094 δωματίων στην Κρήτη, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι επενδύσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση των μονάδων το συνολικό ύψος της επένδυσης θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στα τέλη Μαΐου, η Trastor ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην απόκτηση δύο κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας Άβαξ, επιφάνειας 21.412 τ.μ., αλλά και θυγατρικών της, επιφάνειας 4.185 τ.μ., με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ. Ο κατασκευαστικός όμιλος θα παραμείνει ως μισθωτής των ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, η πώληση ακινήτων του βρετανικού επενδυτικού ομίλου Pradera, εμφανίζει καθυστερήσεις, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στις συνέπειες του κορονοϊού. Πρόκειται για το εμπορικό πάρκο Florida 1 Retail Park στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί «διακαή πόθο» της Trade Estates AEEAΠ, της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Φουρλή. Πρόκειται για ένα συγκρότημα από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, τα οποία φιλοξενούν αλυσίδες, όπως η Moustakas Toys, η Jumbo, η Κωτσόβολος, η Leroy Merlin, τα ΑΒ Βασιλόπουλος και η Prenatal. Στόχος ήταν οι υπογραφές για την μεταβίβαση του πάρκου να έχουν «πέσει» εντός του Ιουλίου, ωστόσο, φαίνεται ότι θα απαιτηθεί λίγος ακόμα χρόνος.

Πιο «θολό» είναι το τοπίο αναφορικά με την πώληση του Village Park, του έτερου ακινήτου που πουλά η Pradera. Αν και μέχρι την έλευση της πανδημίας, όλα έδειχναν ότι θα μεταβιβαστεί στην Bluehouse, η οποία σχεδίαζε να το μετατρέψει σε εκπτωτικό κέντρο, με συμπληρωματικές χρήσεις ψυχαγωγίας, φαίνεται πως τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς η «σιγή ιχθύος» για το τι συμβαίνει μεταξύ των δύο πλευρών, ερμηνεύεται από κύκλους της αγοράς, ως διαφαινόμενη υπαναχώρηση από την πλευρά των αγοραστών, ή τουλάχιστον ως διάθεσή τους να μειώσουν το αρχικό τίμημα που είχαν προσφέρει. Επί του παρόντος, δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, δηλαδή είναι πιθανή και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, αλλά και η ακύρωσή της.

Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν και για την ολοκλήρωση της πόλης του South Polis Park, ενός συγκροτήματος γραφείων και χρήσεων ψυχαγωγίας στο Δέλτα του Φαλήρου. Η Alpha Bank ολοκληρώνει τις διαδικασίες για την μεταβίβαση του ακινήτου, ενώ στην συναλλαγή έχει συμπεριληφθεί και συγκρότημα γραφείων στο Χαλάνδρι (οδ. Παπανικολή 22). Ο αγοραστής θα είναι το επενδυτικό fund Brooklane Capital, με το τίμημα να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Προς πώληση βρίσκεται αυτήν την περίοδο και το πρώην κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά, με τους ενδιαφερόμενους να αναμένεται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές τις προσεχείς εβδομάδες. Το ακίνητο αποτιμάται προς περίπου 8 εκατ. ευρώ. Πωλητής είναι η Sodia Properties, εταιρεία που έχει αναλάβει να πωλήσει τα ανακτηθέντα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Jupiter. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο δανείων της Alpha Bank, συνολικής απαίτησης 1,2 δις ευρώ, το οποίο αγόρασε το 2018 η Apollo αντί ποσού 337 εκατ. ευρώ. Εκτός από το συγκεκριμένο κτίριο, η Sodia διαθέτει προς πώληση αυτήν την περίοδο, πάνω από 50 ακίνητα, αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών ακόμα και ξενοδοχεία.

Εν τω μεταξύ, νέο πακέτο 26 ακινήτων θα διαθέσει μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας η PQH. Πρόκειται για ακίνητα, τα οποία έχουν προέλθει από την εκκαθάριση τραπεζών, όπως η ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλην την χώρα. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για κατοικίες και οικόπεδα. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς είναι η 21η Αυγούστου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Πιτσιλή: Ένα «κλικ» για την προκαταβολή φόρου

Ολοκλήρωση τροποποιητικών δηλώσεων σε ένα πεντάλεπτο υπόσχεται τώρα η ΑΑΔΕ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση Βεσυρόπουλου για μη αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπριντ» ως το τέλος Σεπτεμβρίου για ρύθμιση στεγαστικών με επιδότηση

Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες ακόμη και μικρό «κούρεμα» δανείου, που συνδυάζεται με επιδότηση δόσης από το κράτος για τα δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Προθεσμία για αιτήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.