ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Moody's στο ΒD: Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2020, αλλά εκτιμά ότι με επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης που έχει θέσει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020, αν επιταχυνθούν οι επενδύσεις, επισημαίνει η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President at Moody's Investors Service, σε δηλώσεις της στο Business Daily.

Η Muehlbroneer υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με χαμηλότερο ρυθμό του χρόνου, δηλαδή με 2,5%.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επενδύσεις και από το εάν οι ξένες επενδύσεις, ειδικότερα, θα επιταχυνθούν, στηριζόμενες στην αύξηση εμπιστοσύνης και στην πώληση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων. Ένας υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης,  παρόμοιος με αυτόν που προβλέπει η κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί» ,τονίζει η Muehlbroneer.

«Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, παρατηρούμε θετικά ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο που είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της ευρωζώνης, για πρωτογενή πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Εμείς θεωρούμε πως είναι  σημαντικό να διατηρούνται καλές σχέσεις με τους πιστωτές», προσθέτει η Muehlbroneer.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα με B1 και σταθερή προοπτική (outlook), κάτι που σημαίνει ότι δεν επίκειται άμεσα νέα αναβάθμιση. Η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, κατά δύο βαθμίδες, είχε ανακοινωθεί από τον οίκο τον περασμένο Μάρτιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's στο BD: Στο 5% αναβαθμίζεται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Από 3% σε 5% ανεβαίνει η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 χάρη στον τουρισμό, ενώ μειώνεται στο 2% για το 2023. Τι θα γίνει με την επενδυτική βαθμίδα. Δηλώσεις του Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Ισχυρή απειλή για την Ελλάδα αποτελεί ο στασιμοπληθωρισμός

Σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δύο χώρες που διαθέτουν τη μικρότερη ευελιξία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χλωμό» το σενάριο ανάκαμψης το 2021, ανησυχίες για τον τουρισμό

«Ψαλιδίζονται» οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, καθώς τα διασυνοριακά ταξίδια δεν αναμένεται να απελευθερωθούν έγκαιρα για να «πάρει μπροστά» η τουριστική βιομηχανία της χώρας.