ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody’s: Με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Παράγοντες - κλειδιά αποτελούν η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σε συνδυασμό, όμως, με δημοσιονομικό εξυγίανση που θα βελτίωνε περαιτέρω τους βασικούς δείκτες της οικονομίας.

Τους… όρους βάσει των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προσφέρει, με έμμεσο τρόπο, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για την ελληνική οικονομία, σε έκθεσή του που αφορά εν γένει τις χώρες που έχουν χάσει το επίπεδο του investment grade κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. 

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα τονίζει ότι «ορισμένες χώρες έχουν κάνει μεγάλες προόδους και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και βελτίωσης της πιστωτικής ποιότητας. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που το χρέος παραμένει επίμονα υψηλό. Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, που θα οδηγήσει σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας, θα ήταν πιστωτικά θετική, όπως και οι περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα». 

Σημειώνεται ότι ο οίκος Moody’s είναι ο πιο αυστηρός μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων (Standard & Poor’s, Fitch, DBRS) σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με «βαθμό» Ba3 και θετικό outlook, δηλαδή δύο μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

Όπως τονίζεται στην έκθεση από το 1995, 28 χώρες έχουν γίνει «έκπτωτοι άγγελοι», υποβαθμισμένες από την επενδυτική βαθμίδα (IG) στην κερδοσκοπική βαθμίδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται κράτη προηγμένων, αναδυόμενων και συνοριακών αγορών που καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Εκείνες που επέστρεψαν στην κατηγορία IG έχουν προβεί σε βαθιές και ευρείες μεταρρυθμίσεις πολιτικής. 

Η δημοσιονομική αδυναμία αποτελεί βασικό παράγοντα εξόδου από την επενδυτική βαθμίδα. Τα περισσότερα από τα 28 κράτη που έχασαν την αξιολόγηση IG από το 1995 έχουν υποστεί κάποια μορφή δημοσιονομικής αδυναμίας. Οι αιτίες της δημοσιονομικής αδυναμίας ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. 

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προϋποθέτει βελτιωμένες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές. Τα κράτη που επέστρεψαν στην IG έχουν επιδείξει σημαντικούς μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένων θεσμικών βελτιώσεων, ενισχυμένων δημόσιων οικονομικών και προοπτικών για υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη. Δώδεκα κράτη με τρέχουσα αξιολόγηση έχουν επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μετά την απώλειά της, με τον χρόνο που χρειάστηκε για την επιστροφή να ποικίλλει ευρέως, από λιγότερο από τρία χρόνια έως περίπου 14 χρόνια. 
 
Μεταξύ των χωρών που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα ο οίκος τοποθετεί την Κύπρο (Βa1, θετικές προοπτικές) και την Παραγουάη (Ba1, θετικές προοπτικές), ενώ σε αυτές που θα μπορούσαν να τη χάσουν το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της Ιταλίας (Ba3, αρνητικές προοπτικές), εξαιτίας των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία της. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μεταρρυθμίσεις και τράπεζες «κλειδιά» για μία νέα αναβάθμιση

Η οικονομία έχει τα εχέγγυα να συνεχίσει την καλή της πορεία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και μεγαλύτερη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.