Φώτο: Shutterstock

Τα 10 βήματα για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα εξειδικευθούν με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Οι επιδοτήσεις για αυτοκίνητα, δίκυκλα - τρίκυκλα, ποδήλατα.

Σε δέκα βήματα θα ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης φυσικών προσώπων για επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος στην πλατφόρμα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 24 Αυγούστου.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη εβδομάδα οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα εξειδικευθούν με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Τα βήματα που ορίζονται για την υποβολή της αίτησης είναι:

  1. Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
  2. Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα
  3. Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης
  4. Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)
  5. Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή
  6. Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή
  7. Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)
  8. Υπολογισμός επιδότησης
  9. Επισύναψη δικαιολογητικών
  10. Υποβολή Αίτησης

Η δράση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να καλύψει την αγορά 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα). Αν χρειαστεί, ωστόσο, ο προϋπολογισμός της δράσης θα αυξηθεί. 

Οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι:

- Για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20 % με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15% με όριο τα 6.000 ευρώ.

- Για δίκυκλα - τρίκυκλα, ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

- Για ποδήλατα, ποσοστό 40% (είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη) με όριο τα 800 ευρώ.

- Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδήλατου ή σκούτερ).

- Με απόσυρση παλαιού οχήματος / δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

- Για ταξί η επιδότηση είναι 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 8.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για plug in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15% με όριο τα 5.500 ευρώ. Είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

- Για τις εταιρείες το ποσοστό της επιδότησης είναι 15% με όριο τα 5.500 ευρώ ή 4.000 για υβριδικά. Προβλέπεται όριο αγοράς έως 3 αυτοκινήτων (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά). Για τα δίκυκλα η επιδότηση είναι ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνονται πρόσθετα κίνητρα για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες (επιπλέον 1000 ευρώ για αυτοκίνητο και 500 ευρώ για δίκυκλο/ποδήλατο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα για την ανάπτυξη φορτιστών ηλεκτροκίνησης προανήγγειλε ο Χατζηδάκης

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων έχουν δεσμευθεί να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης, και οι Δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν σημεία για τους φορτιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης μελετά το Υπ. Περιβάλλοντος

Δωρεάν στάθμευση και διέλευση από τα διόδια για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, περιλαμβάνονται στα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
gournes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η ανάπτυξη του ακινήτου της πρώην βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου

Υπογραφές Χατζηδάκη - Βεσυρόπουλου στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου. Η αξιοποίηση περιλαμβάνει θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα και ζώνη τουρισμού και αναψυχής με ήπιες δραστηριότητες.