Φώτο: ΑΠΕ

Στις 29 Σεπτεμβρίου στην Επ. Ανταγωνισμού οι καταγγελίες της Μυτιληναίος κατά της IMERYS

Οι καταγγελίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, ενώ η σχετική εισήγηση αναφέρει ότι δεν στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 2 του νόμου περί Ανταγωνισμού.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να συνεξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης καταγγελία της Μυτιληναίος Α.Ε. Όμιλος Επιχειρήσεων κατά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. και της IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για πιθανές παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά παραγωγής και προμήθειας βωξίτη.

Επίσης, θα εξετάσει τη συμμόρφωση της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. με την υπ’ αριθμ. 690/2019 Απόφαση Ασφαλιστικών Μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 5 του ν. 3959/2011.

Όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή, σύμφωνα με την εισήγηση που θα συζητηθεί, δεν στοιχειοθετείται, κατά το νόμο, παράβαση των άρθρων 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ από τις δύο εταιρείες εις βάρος της καταγγέλλουσας, δια πρακτικών ολικής ή μερικής άρνησης πώλησης, υπερβολικής τιμολόγησης και μονοπωλιακής αναποτελεσματικότητας στην αγορά παραγωγής και προμήθειας βωξίτη.

Επίσης, με βάση το σκεπτικό της εισήγησης διαπιστώνεται η συμμόρφωση της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. με το Διατακτικό της υπ’ αριθμ. 690/2019 Απόφασης Ασφαλιστικών Μέτρων της Ε.Α.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Προβληματικές οι συμφωνίες μεταξύ παραγωγών για γεωργικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός, με ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για «παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού για συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και ενώσεων παραγωγών για ορισμένα γεωργικά προϊόντα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι και έρευνες της Επ. Ανταγωνισμού από ειδική ομάδα κρούσης για την πανδημία

Διερευνώνται πιθανές παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στους τομείς της εμπορίας υγειονομικού υλικού και σε βασικά είδη τροφίμων. Απειλούνται κυρώσεις στους παραβάτες.